Sfârşitul de an, la care se adaugă prilejul sărbătorilor de iarnă, pune veşmântul imaculat pe redacţia ziarului „Argeşul”, care împlineşte astăzi 27 de ani (serie nouă). În toată această perioadă, în preajma Crăciunului din fiecare an, „Argeşul” a scos la lumină cronicile ocazionale despre cei care au realizat lucruri frumoase pentru judeţul nostru şi pentru ţară. Dar misiunea grea a identificării celor care s-au remarcat în domeniul lor de activitate ne-a fost uşurată de cititori, pe care i-am simţit mereu alături de noi. Şi astfel, printre povestioarele duioase cu Moş Crăciun, printre florile dalbe şi printre stihuri cu trei magi şi steaua de la răsărit, noi am reuşit să strângem, an de an, elita autentică a judeţului nostru şi s-o constituim într-o adevărată „galerie a excelenţelor”.
Prin urmare, cititorii au ocazia de a întâlni destul de des în coloanele ziarului nostru, sub diverse articole de actualitate, numele celor care formează astăzi lumea excelenţelor, o lume făcută să se împotrivească ritmului ştirilor şi a scurgerii timpului. Deci, un ziar are şi darul hipnotic de a atrage oameni deosebiţi din lumea educaţiei şi a sănătăţii, a culturii şi a sportului, a afacerilor şi a politicii, dar şi pe omul simplu, cum se spune. Iar de un asemenea dar se bucură şi ziarul „Argeşul”. Un cotidian a cărui etichetă corespunde totdeauna cu marfa. „Premiile de Excelenţă” ale ziarului „Argeşul” reprezintă cea mai importantă platformă din mass-media judeţene de promovare a valorilor reale, indiferent de domeniul de activitate. Premierea aceasta are conotaţiile unei campanii pentru a ne promova valorile. Iar în viaţa judeţului Argeş asemenea valori sunt nenumărate; important este de a le identifica şi de a le promova. Aceasta este campania şi propaganda noastră.
Pe de altă parte, titlul acestui articol este deopotrivă pretenţios şi lapidar. Este pretenţios pentru că, deşi scriem aici despre lumea excelenţelor judeţului Argeş, nu avem pretenţia că i-am identificat pe toţi oamenii remarcabili. Mulţi dintre ei se pierd în ceea ce se numeşte anonimat. Iar noi considerăm că din lumea excelenţelor fac parte şi anonimii acestui judeţ. Adică acei oameni care îşi fac treaba zi de zi faţă de propria familie şi faţă de ţară. Ei sunt mereu în apropierea noastră. Este vorba şi despre comentatorii de pe site-ul ziarului, care vin cu sugestii pertinente şi cu sfaturi prieteneşti. Ei formează barometrul opiniilor pro sau contra unor idei susţinute de noi. Iată de ce a scrie despre ei înseamnă a scrie despre noi! A scrie despre aceşti oameni este şi o datorie, pentru că ne conferă echilibru şi ne fereşte de ideea de a crede că avem totdeauna dreptate. Dorim să o amintim aici pe doamna profesoară Elena Delia Dumitrică, care dă dovadă, prin articole şi prin comentariile sale deosebit de sugestive, că este zilnic alături de noi, în ciuda faptului că se află la mii de kilometri distanţă de ţară.
Sau pe neobositul şi talentatul om de presă Alex Horoveanu, care, prin articolele sale, ne dă o adevărată lecţie de jurnalism. Dar galeria excelenţelor din Argeş a rămas astăzi mai săracă. O excelenţă a plecat să facă parte dintr-o altă galerie, cea a stelelor. S-a dat jos din „Arca lui Stroe” şi s-a urcat în „Arca lui Caron”. Când am scris editorialul „Arca lui Stroe”, mi-a dat telefon şi m-a felicitat. Şi, de atunci, mereu. Însă nu e momentul să scriu despre marele român Constantin Stroe. Nu sunt pregătit sufleteşte. Scrierea unui asemenea subiect se aseamănă cu a picta o icoană, trebuie să fii cu sufletul purificat.
Prin urmare, credem că atâta vreme cât oamenii de seamă ai acestui judeţ vor fi recunoscuţi şi apreciaţi de către semenii lor, forţa de muncă, de gândire şi de creaţie a noastră, a tuturor, va căpăta noi energii. Este vorba de energii care îşi au punctele de plecare în convingerea că orice performanţă este recunoscută şi nu trecută cu vederea de către o comunitate care îşi respectă valorile autentice. În consecinţă, nici caracterul senzaţional al unor ştiri, nici efemerul altora nu pot anula starea de spirit profund pozitivă creată de momentul decernării „Premiilor de excelenţă” de către ziarul „Argeşul”, locul unde găseşti oamenii buni şi valoroşi care clădesc lumea. Acesta este sentimentul pe care l-am resimţit cu toţii aseară.
Gheorghe SAVU
6 Comentarii
Cititor
Domnule Savu, va mulțumesc ca ne-ti băgat si pe noi in seama, cititorii. Si ca recunoașteți ca fara noi nu se poate. Nu prea sunt de acord cu unele „excelente”, dar asta este suntem in zi de sărbătoare. Eu am o slujba care necesita prezenta mea si noaptea, iar ziarul Aregesul îmi tine de urat. Iar Dvs îmi sunteți deja prieten. Va urez un sincer La multi ani si Crăciun fericit!
Puiu
Nu vreau să par răutăcios, dar după ce am luat lecţii de sinceritate, după ce am fost trimişi la oftamolog pentru schimbarea dioptriilor, în cazul în care nu am fost în stare să descifrăm numărul maşinii din poză, sau la Dicţionarul de sociologie, ca să putem înţelege, astăzi un editorialist de primă mână, drege busuiocul. Salvează onoarea ziarului prin faptul că remarcă „excelenţele din anonimat”, excelenţele din rândul cititorilor şi comentatorilor de pe site şi realizează că acestea sunt „barometrul opiniilor”. Ba mai mult, spune că „a scrie despre ei înseamnă a scrie despre noi”. Ştiţi cât de mare este bucuria unui comentator, atunci când i se mulţumeşte pentru comentariu, sau mai mult, este evidenţiat în „Comentariul săptămânii”? Dar să trecem de ispitele şi lipsurile pe care le avem cu toţii şi să avem cu toţii un Crăciun fericit! La mulţi ani, tuturor!
Savu Gheorghe
Dacă un „cititor” spune că îi sunt prieten, înseamnă că toți cititorii sunt prietenii mei. Vă mulțumesc domnule Puiu pentru gândurile frumoase. Aseară am discutat cu un prieten ziarist despre comentariile Dumneavoastră, pe care le considerăm cele mai obiective, pline de substanță și de sensibilitate. Vă urez tuturor cititorilor mei un sincer La mulți ani și Sărbători fericite!
Ilie
Este important să înţelegem că fiecare are dreptul la opinie.
Chiar, dacă părerea unuia sau altuia nu coincide cu a noastră, asta nu înseamnă neapărat că cel de lângă noi greşeşte.
MARIA
Depinde din ce punct, poziţie, direcţie şi sens privim excelenţa.
În timp ce unii excelează în sensul bun al cuvântului, alţii excelează în sens negativ.
Atât din articolele cât şi din comentariile scrise anul acesta în ziarul Argeşul, am constatat că (ne)educaţii de la conducere merg în direcţia bună, dar din păcate au greşit sensul. Probabil că totul se datorează pierderii busolei, (neavând cunoştiinţe prea multe despre partea pe care cresc lichenii pe copac, au apucat- o în sesnul greşit.)
Pe de altă parte este impropriu să spunem că au luat- o pe panta negativă din greşeală, pentru că sensul şi l- au stabilit cu bună ştiinţă.
Petre
Judeţul Argeş este centru de excelenţă, la corupţie, la dat şi luat de şpagă.
Bineînţeles că nu stăm prost nici cu densitatea de politicieni- hoţi sau hoţi- politicieni care se măsoară în politicieni cu sentinţe penale irevocabile pentru infracţiuni de drept comun.