„Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit”. Nu o spunem noi, ci Laura Badea, cea mai titrată scrimeră din România. Afirmaţia a fost făcută în cadrul Galei Diversităţii Renault România, companie care nu are practic nevoie de nicio prezentare. Şi într-adevăr, la evenimentul desfăşurat ieri la Complex Ramada Piteşti, au fost premiaţi oameni diferiţi sau, mai bine spus, deosebiţi. Dar ce i-a adus în lumina reflectoarelor? Performanţele la locul de muncă şi lucrul în echipă.
Diversitatea – un mecanism complex
În ziua de azi, ca să excelezi într-un domeniu, în cazul de faţă industria auto, este foarte important să te integrezi într-un mecanism complex care nu depinde doar de bagajul de cunoştinţe din „dotare”, cât mai ales de dorinţa de a asimila informaţii şi modul în care le împărtăşeşti ulterior celorlalţi colegi. Iar pentru asta nu trebuie să ai o vârstă anume, nici să fii „străin”, nici dacă eşti bărbat sau femeie nu are importanţă. Mai mult decât atât, la gală am avut ocazia să cunoaştem şi oameni cu probleme de sănătate (n.r. – Dumitru Bican, angajat la uzină deşi are un picior amputat şi poartă proteză) care au reuşit nu doar să se menţină pe linia de plutire, ci au ajuns datorită rezultatelor să fie apreciaţi şi aplaudaţi la scenă deschisă de un întreg colectiv!
Exemple
Yves Caracatzanis, director general Renault România, a venit cu exemple concrete în acest sens. 32% din totalul de angajaţi sunt femei, în condiţiile în care media din industrie se situează undeva la 18%. La angajare, nu are importanţă naţionalitatea. Sunt oameni din toate colţurile lumii (Maroc, Spania, Turcia, Republica Moldova, Japonia ş.a.m.d.) şi de toate vârstele. Nu doar vechimea (sau, dacă doriţi, fidelitatea este premiată), ci şi tinerii care se remarcă prin idei aplicabile sau care, prin tenacitatea lor, reuşesc lucruri extraordinare fără a avea în spate zeci de ani de experienţă. În fine, oamenii cu probleme de sănătate care prin ambiţie reuşesc să doboare obstacolele vieţii şi să se remarce în cadrul companiei, sunt în egală măsură apreciaţi. Au fost nominalizaţi 69 de astfel de oameni şi premiaţi doar 12, după cum urmează.
Excelenţa în meserie
Axa „Naţionalitate” – Hicham Challal (Inginerie);
Axa „Stare de sănătate” – Dumitru Bican (Uzina Dacia, Departamentul „Presaj”);
Axa „Vârstă” – Vasile Năstase (Direcţia Calitate-Satisfacţie client România);
Axa „Gen” – Lizica Cristescu (Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia).
Impact în business
„Naţionalitate” – Nicolae Tudoreanu (Direcţia Logistică Centrală);
„Vârstă” – Vasile Dina (Direcţia Administrativ-Financiară) şi Gheorghe Blândă (Uzina Dacia);
„Gen” – Maria Munteanu (Direcţia Comercială).
Leadership – implicare în diversitate
„Naţionalitate” – Kazuo Okamoto (Inginerie);
„Vârstă” – Laurenţiu Radu (Inginerie);
„Gen” – Georgiana Mutu (Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia) şi Marilena Bucur (Resurse Umane).
Renault România înseamnă mult mai mult decât atât. Dacă timpul nu ar avea măsură, probabil că pe scenă ar fi urcat sute de angajaţi, fiecare cu o pildă interesantă. Toate acestea, puse cap la cap, conturează pe deplin diversitatea în toate formele sale. Şi invitaţii speciali prezenţi la eveniment au avut discursuri motivaţionale orientate către performanţa obţinută prin… diversitate.
Laura Badea, director Academia Olimpică Română: „Excelenţă – un cuvânt foarte frumos. Înseamnă depăşirea limitelor, determinare, muncă şi cred că nu numai cei prezenţi pe scenă obţin excelenţa în meserie, ci şi ceilalţi din spate: echipa.”
Raluca Hagiu, redactor-şef Unica: „Pasiunea cu care am lucrat în această meserie şi îndrăzneala cu care m-am implicat în proiecte a contribuit la momentul când am devenit redactor-şef şi în care cariera mea a crescut. Cred că cel mai important este să pui suflet în ceea ce faci.”
Mădălina Epure, purtător de cuvânt ISU Argeş: „Nu eu aduc excelenţa, ci colegii mei. Ei sunt cei din prima linie, cei care muncesc. Dacă ar fi să mulţumesc cuiva, lor le mulţumesc. Dincolo de ceea ce se vede, este o muncă extrem de dificilă, o muncă permanentă. Nu este eveniment care să pună viaţa în pericol şi unde să nu fie chemaţi pompierii. E nevoie de foarte multă pregătire, îndemânare, pasiune şi empatie”.
Patrick Ouriaghli, director Asociaţia Ateliere Fără Frontiere: „Lucrăm cu persoane care au foarte multe dificultăţi în a-şi găsi un job: pentru că au un handicap, pentru că au fost în stradă, pentru că n-au muncit niciodată, pentru că au fost copii instituţionalizaţi ş.a.m.d. Noi îi angajăm şi singurul criteriu este… motivarea de a merge mai departe. Noi ne străduim să-i <<activăm>> spre a deveni actori ai propriilor vieţi.”
George OLTEANU
Foto: George OLTEANU / Val. NICOLAU