Romanul „Fontana di Trevi” – scris de Gabriela Adameşteanu, importantă scriitoare postbelică, care a semnat cărţi de proză traduse în nu mai puţin de 15 limbi – a fost lansat, săptămâna trecută, la Biblioteca Judeţeană, cu prilejul unei conferinţe publice susţinute de autoare la Piteşti.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat foşti colegi de liceu, profesori de limbă română, de studenţi la Litere, într-un cuvânt, iubitori ai literaturii.
Cea mai recentă carte semnată de Gabriela Adameşteanu se înscrie într-o trilogie dedicată Letiţiei Branea, eroina din „Drumul egal al fiecărei zile” şi „Provizorat”. Romanele folosesc pretextul unui personaj pentru a picta tabloul unei epoci. „«Fontana di Trevi» este lebăda rănită a unei Românii care nu se va vindeca, probabil niciodată, de trecutul ei”, a apreciat poeta Denisa Popescu. Apărut la Editura „Polirom”, romanul „Fontana di Trevi” a fost prezentat şi la Târgul de Carte „Gaudeamus”.
Până în 1990, Gabriela Adameşteanu a fost redactor de dicţionare (timp de 19 ani) şi redactor de literatură română (cinci ani). Cu o activitate intensă ca jurnalist, a condus revista „22” şi suplimentul ei, „Bucureştiul cultural”. A obţinut, printre altele, premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Hellman-Hammett. Romanul său, „Dimineaţă pierdută”, a fost dramatizat şi pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul „Bulandra”, cu o distribuţie de aur. Alte cărţi publicate: „Drumul egal al fiecărei zile”, „Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă”, Vară-primăvară”, „Obsesia politicii”, „Cele două Românii”, „Întâlnirea”, „Provizorat” etc.