Ieri-dimineaţă mi-am propus să scriu un articol despre furtul din România şi din Argeş. Directorul m-a întrebat retoric şi ironic: „Furt? Chiar se fură în România?”. Păi, da! Din păcate, ne întrebăm cât va mai rezista ţara până se va prăbuşi din cauza lăcomiei celor care fie o conduc, fie o subminează din poziţii mai mici, uneori chiar obscure… Nu este domeniu de activitate în care furtul să nu fie prezent!
Infrastructură
Începem cu infrastructura rutieră, feroviară şi navală: flota nu mai este, se fură şi acum cabluri şi linii de cale ferată (a se vedea şi ruta Vâlcelele – Râmnicu Vâlcea care a fost prăduită sălbatic şi apoi abandonată), iar la asfalt se fură, probabil, cel mai mult: în loc de, să zicem, 6 cm, se toarnă trei; în loc de nu ştiu cât balast, se pune mai puţin; de asemenea, se fac lucrări multe pe comisioane grase. Cum credeţi altfel că au apărut vile peste vile pretutindeni? Pune Consiliul Judeţean parazăpezi? Se fură; montează Apă Canal capace de canal din fier? Se fură; pui un grătar la intrarea în bloc? Adio! Întrebare: cum pot cei de la centrele de colectare a fierului vechi să cumpere capace de canal sau alte obiecte ce provin clar de pe domeniul public (de pe care se fură şi arbuşti, şi flori!)? De asemenea, se fură şi curent electric, Argeşul fiind fruntaş în zonă din acest punct de vedere.
Alimente
Credeţi că se fură numai în infrastructură? Ce ziceţi de alimente? De faptul că la gramaj acestea sunt mai mereu pe minus (chiar dacă în marjă), niciodată pe plus? Ce spuneţi de preţurile umflate cu pompa? Încă se mai fură, de asemenea, produse agricole din câmp şi fructe din livezi (un consilier al Prefecturii s-a trezit cu toată livada abia plantată că i-a dispărut!). Ne fură comercianţii şi producătorii şi sănătatea, când pun în alimente E-uri sau alte elemente toxice.
Sănătate
Scandalul este cât casa la… Casa de Asigurări de Sănătate (Naţională): s-au decontat servicii şi facturi fictive, aşa încât unii dau cu subsemnatul pe la DNA. Medicii nu se lasă mai prejos şi fură pacienţii de la stat, ducându-i la privat; sunt informaţii cum unele bucătărese se înfruptă din mâncarea pacienţilor, la fel cum dispar şi anumite medicamente. Jaful din sănătate este dublat şi de preţurile uneori exagerat de mari la anumite servicii şi medicamente, ca să nu mai vorbim despre medicii care bagă mâna în buzunarul pacienţilor (uneori de-a dreptul cinici, ştiind că oamenii nu mai au nicio şansă).
Economie
În industrie s-a furat „la greu”. Este de notorietate furtul de piese şi componente de la uzina Dacia, în alte vremuri; s-a furat mult şi la ARO, unii mirându-se de ce s-a ajuns ca unitatea să fie pusă pe butuci, iar benzina şi granulele de la Arpechim i-au îmbogăţit pe mulţi care au făcut contrabandă, iar acum se dau mari şefi de instituţii publice sau oameni de afaceri. Alţii fură mai cu ştaif, prin off-shore-uri sau prin inginerii contabile; în şcoli, de asemenea, elevii, profesorii şi părinţii îşi cam fură unii altora căciula prin sistemul de meditaţii impuse; prin diverse metode, unii au pus mâna pe spaţii comerciale „grele” din centrul Piteştiului, de parcă nu statul le-a făcut, ci ei, iar alţii pe unităţi economice de calibru pe care le controlează de parcă s-ar trage din neam de magnaţi americani, nu că provin din sistemul etatizat. Se fură şi acum la licitaţii, la proiecte, ba chiar şi la terenuri, prin suprapuneri (nu degeaba instanţele din Argeş sunt pline de procese de fond funciar). Să mai amintim de furtul de lemne din păduri, un adevărat jaf judeţean şi naţional care pare să nu aibă leac? De furtul de minerale şi agregate din albiile râurilor?
Săraca ţară bogată!
2 Comentarii
ION
„… elevii, profesorii şi părinţii îşi cam fură unii altora căciula prin sistemul de meditaţii impuse.”, trebuie precizat că nu toţi cei enumeraţi mai sus sunt hoţi.
Nu toţi elevii fac meditaţii, nu toţi elevii au bani pentru astfel de distracţii.
Nu toţi părinţii au bani să arunce cu ei în copii şi profesori.
Nu toţi profesorii fac meditaţii.
Deci, se pune întrebarea dacă există o căciulă care se fură, unde a ajuns aceasta şi cine este ultimul hoţ care poate fi dovedit.
Abia acum am înţeles zicala „Dacă nu ai bani miroşi a prost”, adică cei pe la care nu a trecut „căciula” fie ei elevi, p[rin’i sau profesori, ori sunt proşti ori sunt tâmpiţi.
Anonim
Fura toti,intr-o nesimtire crasa,dar stiti cum zice romanul in umorul lui „sec”,”lasa-i ma,ca se vor satura”! ,dar acesti NESIMTITI au facut zeci,sute, de milioane de euro si nu se opresc !Fura in continuare,acum romanul „hatru” se intreaba :ce vor sa faca mai cu atatea bani ca au ptr.3 generatii si s-ar putea ca DUMNEZEU sa nu mai lase toate generatiile alea sa consume toti banii,dar ii exploateaza pe romanii de rand cu pensii de mizerie,dar toti romani spera ca va veni o zi cand vor plati toti acesti NESIMTITI,dar pe lumea aceasta,nu pe lumea cealalta,ca atunci pe romani nu-i va ajuta cu nimic,dar daca nu-i intrebam nimic ,ei,in nesintirea lor zic,,ca sant in slujba poporului,aratati-le fratilor ca sant in „slujba”lor ,nu a Poporului !!