Visul majorităţii salariaţilor din mediul privat în momentul de faţă este… să ajungă la stat. Lefurile funcţionarilor au crescut atât de mult, încât lumea uită deja de anii de criză în care bugetarii se văitau că abia îşi duc zilele din cauza tăierilor salariale, ba chiar o duc acum cât se poate de bine.
Concret, în august 2016, funcţionarii statului câştigau în medie cât personalul din sistemul de depozitare. În august 2018, funcţionarii statului au ajuns să câştige aproape cât lucrătorii din bănci, intrând într-o ligă de salariaţi unde doar piloţii de avioane sau IT-iştii îi mai depăşesc. Câştigul salarial mediu net în administraţia publică (fără militari) era în august 2016, când premier era Dacian Cioloş, de 2.670 lei. Suma era comparabilă cu cea câştigată de personalul din „Depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport” (2.873 lei), după datele Institutului Naţional de Statistică. Atunci, lucrătorii din intermedieri financiare şi asigurări erau în cea mai bună categorie de salariaţi din economie, cu un câştig lunar net de 4.000 lei.
Sub guvernarea coaliţiei PSD-ALDE, salariile nete din administraţie au crescut cu aproape 42%. În august anul acesta, conform ultimelor date disponibile, câştigul salarial din administraţie a ajuns la 4.230 lei. Nivelul a devenit comparabil cu câştigul din bănci şi asigurări, care a urcat în perioada menţionată cu doar 13,7%, până la 4.550 lei. Creşterile salariale de la stat s-au decuplat de cele din economia reală. Câştigul salarial mediu net a crescut în doi ani cu doar 28,6%, cu tot cu sporul luat de salariile plătite de la buget, la circa 3.000 lei. În prezent, cheltuielile cu salariile sunt la nivelul a 30% din cheltuielile statului.
2 Comentarii
Anonim
Acum vor și mâncare.Sa le dea și haine,câte o căruță cu lemne ,combustibil pentru mașini și din partea noastră niste șuturi în cur și multe numere de mașini înmatriculate în Suedia.
Anonim
Ar trebui totuși precizat că nu toți salariații statului s-au umplut de bani.
Pe de altă parte s-au umflat salariile unora de te ia cu amețeli și în general s-aU umflat salariile invers proporțional cu munca depusă.
De exemplu în Ministerul Educației avem majoritatea salariilor depășesc suta de milioane pe lună, iar munca depusă de aceștia este una zi pe săptămână.
Indivizii mai sus menționați merg la servici ~ o zi pe săptămână prin rotație, astfel încât să nu fie gol în totalitate biroul. Despre sudoarea care o depun indivizii la locul de muncă nu putem să spunem decât că dacă aceasta există se datorează consumului nervos consumat cu mușamalizări contra șpagă.