Prin decizia penală nr. 1163/2018 din 18.12.2018, Curtea de Apel Piteşti le-a condamnat, definitiv, pe Iverica Fianu şi pe Alina Andreea Mălureanu la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei principale, a drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
De asemenea, curtea piteşteană a mai condamnat-o pe Doiniţa Romanescu la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei principale, a drepturilor anterior amintite.
Vă reamintim că procurori Anticorupţie din cadrul DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor Iverica Fianu şi Alina Andreea Mălureanu, funcţionare cu atribuţii de control în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Argeş, la data faptei, şi a Doiniţei Romanescu, administratorul unei firme la data faptei, pusă sub acuzare pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.
Din rechizitoriul procurorilor rezultă că, în noiembrie 2012, Doiniţa Romanescu a pretins de la reprezentantul unei firme (denunţător în cauză) o sumă de bani, pentru a o da cu titlu de mită inculpatelor Fianu şi Mălureanu, astfel încât acestea să întocmească un raport de inspecţie fiscală favorabil în contextul unui control de specialitate la firma denunţătorului.
Pe 23 noiembrie 2012, după primirea banilor de la Doiniţa Romanescu, cele două finanţiste nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu prevăzute de fişa postului şi de normele legale. Adică nu au stabilit legal baza de impunere a societăţii controlate, deşi au constatat sume suplimentare aferente bazei de impunere declarate de contribuabil, situaţie care genera obligaţii fiscale suplimentare de 43.716 lei (reprezentând TVA şi impozit pe profit) pe care nu le-au reţinut în sarcina firmei verificate, producând astfel o pagubă bugetului de stat şi un folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru operatorul economic în cauză.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – DGFP Ploieşti – AJFP Argeş s-a constituit parte civilă în cauză, faţă de inculpatele Fianu şi Mălureanu, cu suma totală de 67.610 lei.
În cauză, a fost luată măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând celor două femei şi recuperarea prejudiciului de 43.716 lei.Cele trei mai sus amintite au mai fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie de către DNA Piteşti la data de 14 decembrie 2012, prezentul dosar fiind format ca urmare a disjungerii faptelor din cauza de fond. În primul dosar, cele trei persoane au fost condamnate definitiv la închisoare cu suspendare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în timpul anchetei una dintre împricinate a fost luată cu ambulanţa de la DNA Piteşti.