Kiwi este un fruct mic, dar plin de savoare. În plus, este o sursă excelentă de nutriție. Nu arată prea atrăgător, are pielița pufoasă și maro, culoarea verde strălucitoare atunci când e tăiat și semințe negre și mici. Este originar din nordul Chinei, unde a și fost vreme îndelungată consumat, în scopuri medicinale. Abia la începutul secolului al XX-lea kiwi s-a răspândit din China în Noua Zeelandă și a început să fie cultivat acolo. Kiwi nu a fost exportat în SUA până în anii 1950. În 1959, o firmă de produse din Noua Zeelandă, constatând că denumirea de până atunci a fructului, „cătină chinezească”, nu era atractivă pentru importatorii americani, a început să-l numească kiwi, după pasărea națională a Noii Zeelande (1). Despre kiwi vorbim în acest articol, îți spunem care sunt proprietățile sale, potențialele beneficii, dar și riscuri. De asemenea, vei afla cum să depozitezi corect aceste fructe delicioase.
Variantele de kiwi
Din punct de vedere botanic, kiwi sunt clasificate ca fructe de pădure. Actinidia deliciosa și A. chinensis sunt cele două specii de kiwi cel mai des consumate. Cel mai popular tip de kiwi A. deliciosa este kiwi Hayward, un kiwi verde numit după cel care a popularizat kiwi în Noua Zeelandă în anii 1920 (2). Kiwi Hayward au o formă ovală și sunt de mărimea unui ou mare de găină. Au pielea maro pufoasă, pulpa verde și semințe negre și mici (3). Kiwi există, de asemenea, în varietăți cu pulpă galbenă sau aurie (A. chinensis). Diferența dintre kiwi cu pulpă verde și kiwi cu pulpă galbenă constă în faptul că kiwi verzi conțin un pigment verde numit clorofilă, în timp ce kiwi galbene nu conțin acest pigment.
În prezent, kiwi este cultivat în multe părți ale lumii. Italia este cel mai mare producător european, în timp ce Noua Zeelandă rămâne cel mai mare producător și exportator la nivel mondial. Alți producători importanți includ Chile, Grecia, Japonia și SUA (2).
Profilul nutrițional al fructului de kiwi
Fructul de kiwi conține:
- 44 calorii;
- 148 miligrame (mg) de potasiu;
- 2 g de fibre dietetice;
- 0,8 g de proteine;
- 26 mg de calciu;
- 56 mg de vitamina C;
- 7 g de zahăr;
- 1 mg de vitamina E;
- 30 micrograme (mcg) de vitamina K;
- 12 mg de magneziu;
- 20 mcg de acid folic (1).
Proprietățile fructului kiwi
Proprietățile potențiale ale kiwi sunt următoarele:
- poate avea o proprietate antiinflamatoare;
- poate fi util ca antidiabetic;
- poate acționa ca un antihipertensiv (ajută la gestionarea tensiunii arteriale ridicate);
- poate avea un potențial diuretic (crește producția de urină);
- poate acționa ca agent antihepatotoxic (previne deteriorarea ficatului);
- poate acționa ca un laxativ ușor (tratează constipația);
- poate acționa ca antioxidant;
- poate avea un potențial antitumoral;
- poate avea un potențial anticancerigen;
- poate fi un antiastmatic;
- poate avea proprietăți antiplachetare și antitrombină (previne formarea cheagurilor de sânge);
- poate avea un potențial antiaterosclerotic (previne acumularea de colesterol și grăsimi în artere);
- poate avea o proprietate antihipercolesterolemie (reduce nivelul ridicat de colesterol);
- poate fi un potențial agent antipiretic (previne bolile gingivale);
- poate avea un potențial dermatologic (efecte benefice asupra pielii);
- poate avea potențial antimicrobian (acționează împotriva bacteriilor, ciupercilor și virușilor);
- poate acționa ca agent angiogenic (ajută la formarea de noi celule sanguine) (4).
Kiwi este abundent în vitamina C! Consumul de fructe bogate în vitamina C a fost asociat cu beneficii potențiale pentru sănătatea respiratorie. Studiile indică faptul că până și un aport modest de fructe bogate în vitamina C, precum kiwi, poate ajuta la reducerea simptomelor de respirație șuierătoare la copii (3).
Beneficiile fructului de kiwi
Kiwi poate fi benefic pentru sănătate în următoarele moduri:
- este o sursă excelentă de compuși vegetali benefici: de exemplu, kiwi conțin carotenoizi, care au proprietăți de promovare a sănătății (luteină, zeaxantină, betacaroten).
- ar putea fi benefic pentru sănătatea inimii: consumul unei diete bogate în legume și fructe precum kiwi reprezintă o modalitate de a susține sănătatea inimii.
- susține sănătatea digestivă: fibrele solubile găsite în kiwi pot fi benefice pentru reglarea zahărului din sânge și sănătatea inimii și pot ajuta la susținerea bacteriilor intestinale sănătoase, în timp ce fibrele insolubile găsite în fructe pot ajuta la menținerea regulată a mișcărilor intestinale.
- sunt o sursă excelentă de vitamina C: kiwi sunt excepțional de bogate în vitamina C, un nutrient care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și joacă multe alte roluri importante în organism (2).
Riscuri potențiale ale fructului de kiwi
Consumul regulat de kiwi este benefic pentru sănătate și nu prezintă niciun risc pentru majoritatea persoanelor. Excepția o reprezintă însă persoanele care au alergie la kiwi. Fructul conține mulți alergeni potențiali, inclusiv actinidină, care este principalul alergen al kiwi. Kiwi poate provoca reacții alergice minore până la severe la unele persoane, în special la copii. Semnele unei alergii la kiwi includ:
- mâncărimi în gât;
- limba umflată;
- probleme de înghițire;
- respirație șuierătoare;
- dureri abdominale;
- vărsături;
- urticarie.
Cum să alegi și să depozitezi corect fructele de kiwi
Alegerea corectă a fructelor de kiwi poate avea un impact major asupra calității gustului și a beneficiilor nutriționale pe care le au acestea. Un kiwi copt și sănătos are o piele maronie, cu o textură ușor moale la atingere. În plus, mirosul fructului ar trebui să fie dulce și plăcut. Când achiziționezi kiwi, trebuie să te asiguri că fructele sunt fără pete, lovituri sau semne de mucegai. Acestea sunt indicii clare că fructul a fost deteriorat sau nu a fost depozitat corespunzător. În plus, este indicat să alegi fructe de kiwi care nu sunt nici prea tari, nici prea moi, pentru a te bucura de gustul și proprietățile lor.
Depozitarea corectă a kiwi-ului este la fel de importantă pentru a menține prospețimea și valorile nutriționale ale acestuia. Un kiwi necopt se poate păstra la temperatura camerei. Când fructul devine moale la atingere, acesta este un semn că s-a copt și ar trebui mutat în frigider, pentru a-și păstra prospețimea.
Pentru a consuma kiwi, este recomandat să pregătești fructul într-un mod care să-ți permită să beneficiezi cât mai mult de nutrienții pe care îi oferă. Majoritatea nutrienților se află în pielea fructului așadar, dacă este posibil, este recomandat să consumi kiwi cu pielea, după ce fructul a fost bine spălat. Dacă pielea este prea aspră, kiwi poate fi tăiat în jumătate și îndepărtat miezul cu o linguriță.
Dimensiunea porțiilor
Kiwi este o gustare delicioasă și sănătoasă, dar, la fel ca toate fructele, conține totuși zahăr în mod natural. Din acest motiv, ar trebui să consumi kiwi cu moderație. Limitarea aportului de kiwi la 140 de grame sau mai puțin este esențială pentru a menține o dietă echilibrată. Kiwi este un fruct delicios, dar multe persoane sunt afectate de alergii la kiwi. Simptomele pot varia ca severitate, de la foarte ușoare la mai severe. Simptomele ușoare pot include:
- mâncărime sau disconfort la nivelul limbii, buzelor sau gurii după consum de kiwi;
- erupție cutanată vizibilă.
Contactează serviciile de urgență dacă prezinți oricare dintre următoarele simptome severe:
- dificultăți de respirație sau orice alte simptome de astm;
- umflarea gâtului, a buzelor sau a gurii;
- durere abdominală;
- amețeli;
- vărsături (5).
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Everyday health, All about kiwi: nutrition facts, health benefits, risks, recipes”: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/what-kiwi-nutrition-health-benefits-risks-recipes/
(2) Healthline, „4 Health Benefits of Kiwi”: https://www.healthline.com/nutrition/kiwi-benefits
(3) Pharm Easy, „Kiwi: Uses, Benefits, Side Effects and More!”:https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-kiwi/
(4) Medical News Today, „What are the health benefits of kiwifruit?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/271232
(5) WebMD, „Health Benefits of Kiwi”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kiwi