Programului „Laptele şi Cornul” (un eşec, dacă ne gândim la calitatea proastă a produselor care de multe ori ajung direct la coşul de gunoi!) i se mai alătură unul: fructe în şcoli, în special… banane! Culmea este că mai avem un proiect similar, dar cu mere, care însă nu se mai aplică decât sporadic. Conform normelor UE, elevii ar urma să primească şi miere. Circa 60.000 de elevi din Argeş ar urma să primească fructele. Deputaţii au adoptat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene.
Program european
Mai exact, proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea şi distribuţia de fructe şi legume proaspete, în special banane, de fructe şi legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli. Autorităţile competente la nivel local pentru aplicarea programului sunt Consiliul Judeţean şi/sau Consiliul local, care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor. Totodată, consiliile judeţene şi locale sunt obligate să colaboreze şi să-şi distribuie responsabilităţile înainte de demararea programului conform procedurii aprobate prin hotărâre a Guvernului. Proiectul de lege a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare. Camera Deputaţilor este decizională în ceea ce priveşte acest proiect, care a fost adoptat de Senat.
Un Comentariu
Delia Dumitrica
Au inceput sa se cultive bananele in Romania? Nooooo! Atunci hai sa dam nāvalā sa le importam, dom’ne! Pai de ce sa folosim fructe autohtone, sanatoase si mult mai ieftine.Mai bine le lasam sa se duca usor,usor pe apa sambetei. E mai usor si mai bānos pt. importatori , mai ales pentru aceia la care unii dintre alesii nostri au ramas datori din campania trecuta sau pentru aceia fata de care se indatoreaza pt. campania viitoare. Dar am putea sa fim mai directi in a intelege cate ceva; de exemplu hai sa vedem lantul asta al slabiciunilor, macar in Arges, adica importator-intermediar-intermediar-intermediar etc. . Cu aceasta ocazie, putem sa facem si un cost estimativ (destul de apropiat de adevar) al unei banane care ajunge la un elev, fata de cel al unui mār produs in Romania (ca sa nu mai spunem ca in judetul Arges sunt foarte multi producatori de mere). Cu siguranta vom constata ca bananele costa cel putin de doua ori mai mult decat merele. Deci noi preferam sa cheltuim mai mult si mai prost…