Subiect… fierbinte la prima conferinţă de presă a Primăriei Piteşti susţinută ieri de primarul Cornel Ionică şi viceprimarii Sorin Apostoliceanu şi Laurenţiu Zidaru. Ce facem cu termoficarea, în condiţiile în care sumele acordate anual drept subvenţie sunt mari, iar în alte oraşe nu este alocat niciun leu pentru aşa ceva?
Subvenţie uriaşă
30 milioane lei – la atât se ridică subvenţia plătită de primărie către SC Termo Calor 2000 SA Piteşti în anul 2018. Până la 1 aprilie 2019, subvenţia plătită pentru perioada de iarnă se va ridica la alte 14 milioane lei, a spus primarul Ionică. „Imaginaţi-vă ce am putea face cu aceşti bani! Am reabilita fiecare stradă din oraş! Sunt municipii în ţară care nu dau un leu subvenţie, cum ar fi Constanţa, Ploieşti, Braşov şi Oradea! Or, la noi se achită de către municipalitate circa 45% din tariful de producţie. Cetăţenii care nu sunt branşaţi la termoficare sunt, practic, sponsori ai celor branşaţi, iar mulţi dintre cei branşaţi nu îşi achită facturile (n.r. – la acest moment, primele 100 de asociaţii din Piteşti cu facturi restante datorează SC Termo Calor Confort aproape 2 milioane lei). Trebuie să găsim o soluţie! Să reducem din subvenţie măcar 5-6 milioane lei pe an şi tot ar fi ceva! Cel puţin până la 1 aprilie 2019, când se termină actualul sezon rece, nu vom modifica în niciun fel tarifele la termoficare. Dar trebuie făcut ceva, să rupem pisica în două!”, a spus primarul care a mai afirmat că se vor face analize în acest sens în perioada imediat următoare.
Taxele rămân la fel
Primarul Cornel Ionică a mai spus că va fi menţinut tariful de 2 lei pentru o călătorie cu autobuzele Publitrans, deşi o simulare pentru un preţ de 2,5 lei arată că subvenţia acordată de municipalitate s-ar reduce cu 125.000 lei lunar, iar veniturile ar creşte lunar cu 131.600 lei. Totuşi, preţul nu va fi modificat. Tariful pentru biletele Publitrans este neschimbat din 2009, iar din acest punct de vedere municipiul Piteşti ocupă locul 18 la nivel naţional. La Oradea, de exemplu, preţul unei călătorii pe mijloacele de transport în comun este de 3 lei, la fel ca la Arad, iar în mai multe oraşe precum Alba Iulia, Braşov, Iaşi, Ploieşti sau Bacău şi Timişoara este de 2,5 lei. Nici la preţul apei şi canalizării nu se va umbla. Din acest punct de vedere, Piteştiul este pe locul 27 în ţară. La apă potabilă, de exemplu, tariful la Piteşti este de 3,67 lei mc, fără TVA, în vreme ce în oraşe precum Ploieşti, Suceava, Constanţa, Buzău sau Petroşani preţul sare de 4,5 lei metrul cub, fără TVA. În acest an ar trebui să înceapă în Piteşti şi un proiect de 85 milioane euro pentru modernizarea reţelelor de apă şi canal pe circa 40 de străzi din municipiu. „Nu mărim taxele şi impozitele locale. Ba chiar ne gândim la un sistem de premiere a celor care îşi achită taxele şi impozitele integral până la data de 31 martie 2019”, a mai spus Ionică.
Un Comentariu
mihnea
In alte orase nu mai este termoficare.Ajutati oamenii sa si cumpere centrale de apartament sau bloc ,subventionati numai oamenii cu venituri mici ceilalti sa plateasca pretul normal sau sa se debranseze.