Fac ele ce fac şi ajung tot pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. Meritat, evident! Este vorba de componentele echipei de fotbal ale Şcolii „Tudor Vladimirescu” Piteşti – clasele primare – care au mai adus un titlu preţios în Argeş.
În perioada 31 mai – 3 iunie, la Bucureşti, a avut loc faza finală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, acolo unde Argeşul a fost reprezentată de şapte mici fotbaliste. Pregătite exemplar de profesorul de educaţie fizică şi sport Cătălin Oprea, micuţele şi-au apărat duminică titlul naţional, câştigând pentru a doua oară consecutiv importanta competiţie destinată celor mai bune echipe de fotbal din ţară, la nivel şcolar.
La întrecerea din capitală au participat cele şapte câştigătoare ale etapelor zonale, printre care şi formaţia Şcolii „Tudor Vladimirescu”, care a luptat pentru marele trofeu alături de echipe din Bucureşti, Brăila, Târgu-Mureş, Satu Mare, Alexandria şi Caraş-Severin. Echipele au fost împărţite în două grupe. Argeşencele au fost repartizate în grupă alături de grupările din Brăila şi Târgu Mureş. După un succes obţinut în faţa mureşencelor, scor 2-0 (ambele goluri marcate de Maria Izabella Barbu), şi un eşec suferit, cu 1-2 (gol de onoare, Ioana Crudu), în faţa celor din Brăila, elevele lui Cătălin Oprea s-au calificat în următorul act – semifinale, unde au dat piept cu echipa din Satu Mare. Scorul după terminarea timpului regulamentar avea să fie egal, aşa că meciul a avut nevoie de lovituri de departajare, în urma cărora argeşencele s-au impus, cu 2-0, graţie golurilor marcate de Marisa Barbu şi Ioana Cristiana Crudu. A urmat marea finală, acolo unde fetele au dat piept cu echipa ce a reprezentat Brăila. A fost meciul revanşei pentru trupa lui Cătălin Oprea, după eşecul suferit în grupă. A fost un meci încrâncenat, cu ocazii de ambele părţi, iar la final s-a dovedit a fi mai bună formaţia Şcolii „Tudor Vladimirescu”, care s-a impus cu 1-0. Unicul gol al acelei confruntări a fost marcat de Ioana Cristiana Crudu.
De asemenea, echipa campioană a obţinut şi un premiu individual. Astfel, Maria Izabella Barbu a fost declarată cea mai tehnică jucătoare a turneului. A fost de departe cea mai bună, a driblat, a jonglat, a şutat, a pasat, a făcut ce-a vrut cu mingea. Semn că a moştenit talentul tatălui său, nimeni altul decât fostul mare jucător Constantin (Jean) Barbu.
Unele fete îşi doresc să facă performanţă, să ajungă departe în sportul acesta. Deocamdată, ceea ce contează cel mai mult este să facă mişcare, să se simtă bine.
Efortul fetelor le va fi recompensat de către deputatul Nicolae Georgescu, fost director al şcolii. Micile fotbaliste au avut un sprijin consistent din partea acestuia şi după faza zonală de la Piteşti. Alături de fete, pentru a le susţine, au fost şi directoarea Şcolii „Tudor Vladimirescu”, Nicoleta Biţa, precum şi învăţătoarele Camelia Sima şi Simona Săbăreanu.
Lotul echipei argeşene a avut următoarea componenţă: Maria Isabella Barbu, Ioana Cristiana Crudu, Izabela Stanciu, Sara Stancu, Briana Săbăreanu, Raluca Căpătaru, Ştefania Mihăilă.
În România, fotbalul feminin este un sport cu istorie. Înainte de 1989, în ţară erau multe echipe de fotbal feminin. Azi, acest sport abia reintră în centrul atenţiei, cu paşi timizi. Cu doi ani înainte de revoluţie, campionatul feminin de fotbal a fost desfiinţat din ordinul Elenei Ceauşescu. După revoluţie, s-a înfiinţat din nou.