Cine afirmă că fetele nu sunt capabile să obţină rezultate în sportul rege se înşală amarnic. Recent, cocheta bază sportivă din localitatea Cumpăna(Constanţa) a găzduit etapa finală a Cupei Tymbark Junior, cel mai mare turneu de fotbal pentru elevi, masculin şi feminin, organizat vreodată în România. Într-o atmosferă antrenantă şi competitivă, sute de copii au jucat fotbal cu ardoare şi determinare, fiind animaţi de un singur gând: acela de a câştiga titlul de campion.
Anul acesta, la categoria de vârstă sub 12 ani, specialiştii în ale fotbalului au vorbit din nou la superlativ despre echipa de fotbal feminin a Şcolii „Tudor Vladimirescu” din Piteşti. Motivul este lesne de înţeles. Opt magnifice fetiţe au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, câştigând trofeul pus în joc. Nu au mai mult de 12 ani, dar sunt teribil de ambiţioase, au calităţi de invidiat şi iubesc la nebunie fotbalul. Performanţa lor nu ar fi fost posibilă dacă nu aveau alături un antrenor cu mână de fier, profesorul de educaţie fizică şi sport Cătălin Oprea.
Fetele au avut de înfruntat grupări puternice din ţară, însă au făcut faţă cu brio provocărilor şi au dovedit încă o dată că sunt cele mai bune din ţară, la nivel şcolar.
Au terminat neînvinse
Revenind la competiţia desfăşurată zilele trecute, fotbalistele din Argeş au avut de înfruntat, în grupă, echipe puternice. Au remizat, scor 0-0, cu echipa din Suceava, au dispus de echipa unei şcoli din Bucureşti, scor final 2-0 (goluri Cristiana Crudu şi Marisa Barbu), şi au surclasat cu un neverosimil 7-1 gruparea din Tulcea, prin golurile marcate de Marisa Barbu (3), Georgiana Timiş (2), Cristina Crudu şi Sara Stancu, câte un gol. Cele trei rezultate pozitive le-au adus calificarea în semifinalele competiţiei, unde au învins, la loviturile de departajare, cu 3-2, echipa care a reprezentat Satu-Mare. Şi-au trecut numele pe lista marcatoarelor Marisa Barbu, Georgiana Timiş şi Cristiana Crudu.
A urmat ultimul act, aşteptat cu interes de toţi cei prezenţi, pentru că urrmau să se dueleze două grupări ce au avut rezultate notabile în ultimii ani: Şcoala „Tudor Vladimirescu” Piteşti şi o echipă a unei şcoli din Suceava. Vă reamintim că micuţele sunt obişnuite cu podiumul, doi ani la rând au câştigat faza finală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar (2017 şi 2018).
Micile fotbaliste s-au întrecut pe teren ca adevăraţi sportivi, urmând strategii, strângând din dinţi şi bucurându-se intens la fiecare gol înscris. S-au marcat şapte goluri, scorul final fiind 5-2 în favoarea sportivelor din Argeş. Au marcat pentru echipa din Piteşti: Marisa Barbu şi Georgiana Timiş, câte două, şi Teodora Cutricichi, un gol.
Organizatorii au acordat şi premii speciale, două dintre ele fiind adjudecate de elevele şcolii din Piteşti. Astfel, Marisa Barbu, fiica fostului mare fotbalist Jean Barbu, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului, iar Georgiana Timiş a primit titlul de cel mai bun jucător al finalei.
O aşa finală nu putea fi trecută cu vederea, astfel că fetele au avut în tribună spectatori de lux, doi fotbalişti care au scris istorie în sportul rege, Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu; acesta din urmă le-a înmânat trofeul câştigătoarele şi a stat de vorbă cu campioanele.
„Frumoase şi inteligente”
L-am întrebat pe fostul mare fotbalist Jean Vlădoiu ce impresie i-au lăsat micile fotbaliste din Piteşti. Iată ce ne-a răspuns: „Sunt şi frumoase, dar şi inteligente, iar fata lui Jean Barbu este genială, mi s-a părut cea mai bună jucătoare a turneului. Este foarte tehnică, are precizie, şutează şi driblează excelent, are de unde să moştenească aceste calităţi. Toate fetele din Piteşti au jucat foarte bine, s-a văzut că au condiţie fizică de invidiat, iar eu m-am bucurat enorm pentru performanţa lor. Le-am înmânat trofeul, am făcut poze cu ele, le-am felicitat. Să nu-l uităm pe domnul profesor, un om minunat şi foarte inteligent, aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o. Se vede din avion că pregăteşte exemplar această echipă”.
Ce este greşit în a fi fată şi a juca fotbal? Micile fotbaliste visează să facă performanţă. Deocamdată, ceea ce contează cel mai mult este să facă mişcare şi să se simtă bine. Până acum, rezultatele obţinute de aceste fetiţe au câştigat respectul şi admiraţia multora. Suntem siguri că şi de acum înainte va fi la fel!
Micile campioane se numesc: Marisa Isabella Barbu, Ioana Cristiana Crudu, Izabela Stanciu, Sara Stancu, Ştefania Mihăilă, Roxana Muzuru, Georgiana Timiş, Teodora Cutricichi.