Fostul parlamentar Cătălin Teodorescu, achitat în dosarul ANRP.
Cătălin Florin Teodorescu, fost deputat de Argeş (şi fost prefect în perioada noiembrie 2004 – ianuarie 2005), fost membru al Consiliului de Conducere al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul retrocedărilor ilegale, întrucât faptele s-au prescris. Vă reamintim că, în 2017, fostul parlamentar argeşean a fost trimis în judecată odată cu membrii aceleaşi comisii pentru abuz în serviciu. Toate persoanele din dosar au fost achitate, fiindcă faptele s-au prescris, decizia instanţei supreme fiind definitivă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Dorin Cocoş într-un dosar privind retrocedări ilegale la ANRP. De condamnări au scăpat mai scăpat Crinuţa Dumitrean (fost preşedinte al ANRP şi membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian. Pedepsele aplicate în iunie 2018 de un complet de trei judecători, au fost anulate la începutul acestei săptămâni de un alt complet de cinci judecători, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.
De asemenea, magistraţii au menţinut deciziile de achitare pronunţate de instanţa de fond şi faţă de Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT, Alin Cocoş (fiul lui Dorin Cocoş), Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT). Judecătorii au menţinut însă dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro. În plus, Emil Nuţiu va trebui să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie.
În respectivul dosar, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă comisă în calitate de secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
În aceeaşi cauză au fost fost deferiţi justiţiei Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP au luat în dezbatere cererea de retrocedare a unei suprafeţe de teren din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe. Aceştia au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul Emil Nuţiu, prin care valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. „Aceasta reprezintă o supraevaluare cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”, se arăta în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.
Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu – şi în cote părţi egale cu acesta – un teren de 4.425 metri pătraţi la Snagov. DNA menţiona că, pentru a disimula provenienţa acestei cote din teren şi mascării mitei, Ionuţ Mihăilescu şi Alin Cocoş au generat şi intermediat tranzacţii nereale imobiliare succesive prin încheierea a două contracte de vânzare-cumpărare succesive, în care au fost interpuse persoane apropiate lor. Procurorii mai spuneau că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica, Dorin Cocoş a pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase, suma de 10 milioane euro, cu condiţia să îi asigure rezolvarea dosarului său de despăgubire.
Un Comentariu
Teodorescu Catalin
Salut! Am fost achitat fara sa beneficiez de prescriptie.Am solicitat instantei sa fiu judecat pt ca doresc achitare,stiind ca nu am savarsit nicio fapta penala.Ar trebui sa rectificati in sensul adevarului Deci nu au existat fapte de natura penala,motiv pt care am fost achitat,nu pentru ca ar fi intervenit prescriptia! Diferenta mare!