La sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declarat-o incompatibilă pe Mariana Ionescu, fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş. Reprezentanţii ANI susţin că, în perioada cât a fost directorul acestei instituţii, ea a semnat mai multe documente, beneficiari fiind soţul şi părinţii săi. Fireşte, decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa de judecată.
Avize în folosul familiei
Din raportul de evaluare rezultă că „ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Ionescu Mariana, fost director executiv în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş, întrucât în perioada exercitării funcţiei publice de conducere a semnat mai multe documente în beneficiul soţului şi al părinţilor săi”. Potrivit ANI, pe 22 august 2007, Mariana Ionescu a avizat pentru părinţii săi două fişe tehnice necesare obţinerii Acordului de mediu în vederea emiterii Acordului Unic. De asemenea, în perioada 30 septembrie 2014 – 12 ianuarie 2015, a semnat nouă autorizaţii de mediu şi opt autorizări de transport substanţe periculoase pentru 10 societăţi comerciale, care odată cu solicitările au ataşat documentaţiei Rapoarte de încercare întocmite de SC Laborator de analize generale de mediu Muntenia SRL, al cărei administrator este soţul directoarei Ionescu.
Legea, încălcată
Procedând astfel, „persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 79 alin. 1 lit. c din Legea nr. 161/2003, potrivit căreia funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în situaţia (…) «interesele sale patrimoniale, al soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice». Persoana a fost informată despre declanşarea procesului de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, şi anume de a fi asistată sau reprezentată de un avocat, de a prezenta date şi informaţii pe care le consideră necesare personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ionescu Mariana a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare”.
Chemată pentru a fi… demisă
Vă reamintim că Mariana Ionescu a fost demisă din funcţie printr-o modalitate mai puţin întâlnită: trei funcţionari ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au venit special la Piteşti, ca să-i aducă la cunoştinţă, personal, că începând cu 18 ianuarie 2016, a fost destituită.
Funcţionarii ANPM au sosit vineri, 15 ianuarie, când autosuspendarea directoarei expirase şi aceasta trebuia să revină la serviciu pe aceeaşi funcţie. Chemată la minister pentru explicaţii, invocând condiţiile meteo defavorabile, directoarea nu a mers la Bucureşti, motiv pentru care cei de la Centru au decis să-şi trimită reprezentanţii la Piteşti. Întrucât nici luni, 18 ianuarie, nu a fost găsită la birou, Mariana Ionescu a fost sunată să se prezinte urgent la serviciu, iar când a apărut, i s-a adus la cunoştinţă demiterea.
I s-a tras de la incendiu
Aşa cum v-am mai informat, pe 16 ianuarie 2015, Mariana Ionescu s-a suspendat din funcţie timp de un an, interimatul fiind asigurat de Cristiana Surdu, şefa Serviciului de Avize şi Autorizaţii din cadrul APM Argeş. În ultimii ani, fosta şefă a Mediului din Argeş a fost implicată în mai multe scandaluri, cel mai răsunător fiind incendiul izbucnit în octombrie 2013, la Câmpulung, la depozitul de deşeuri aparţinând firmei Global Eco Center. Au ars 4.000 tone de reziduuri, norul de fum s-a întins pe o suprafaţă apreciabilă şi focul a fost stins după vreo opt ore, iar trei pompieri şi un angajat al depozitului au suferit arsuri pe faţă şi pe mâini. De aici i s-a tras tot necazul Marianei Ionescu. La acea dată ea a fost suspendată din funcţie şase luni. Ulterior s-a dovedit că Global Eco Center primise ilegal autorizaţie de la APM Argeş. Tot Mariana Ionescu a mai fost în atenţia ANI deoarece figura ca fiind acţionară la o firmă cu activităţi în domeniul mediului.
În altă ordine de idei, ANI a cerut APM Argeş să îi pună la dispoziţie cele peste 100 de acorduri de mediu emise în perioada 2006-2008 pentru defrişări în pădurea Trivale. Oficialii ANI au constatat că printre primii beneficiari s-au regăsit chiar rude de gradul unu ale fostei şefe de la Mediu, mai exact fratele, patron la o firmă care a şi construit un bloc la liziera pădurii Trivale, şi părinţii săi.
Val. NICOLAU
Un Comentariu
MARIN ION
O MEGAHOATA SI O ANALFABETA CU DIPLOMA CARE A OCUPAT O DEMNITATE PUBLICA, PRIN CAI OCULTE, CE NU AU NICIO LEGATURA CU NIVELUL EI DE PREGATIRE!!!