# Fost primar al comunei Uda, Florin Maria a dat de necaz!
Procurorii din Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Florin Maria, la data faptei preşedinte al Asociaţiei „Zoo-Vegetale” Uda, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
Bani obţinuţi cu documente false
Potrivit procurorilor Anticorupţie, în perioada 2010-2012, împricinatul a depus cu rea-credinţă la APIA mai multe documente false şi inexacte (declaraţii anexă, declaraţii de eligibilitate, contract de concesiune a unei suprafeţe de 612 ha etc.), în scopul de a obţine injust sume de bani în cadrul schemele de plată unică pe suprafaţă. În realitate, asociaţia amintită nu a utilizat terenurile, păşuni comunale, pentru care a solicitat fonduri, întrucât nu deţinea animale, păşunile fiind folosite, în realitate, de locuitorii comunei care cresc animale. Procedând astfel, au fost obţinute ilegal fonduri nerambursabile în cuantum total de 610.907 lei, sumă cu care APIA Argeş s-a constituit parte civilă.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.
A recunoscut
Într-o manieră asemănătoare, în perioada 2013-2014, persoane desemnate din partea aceleiaşi asociaţii, la determinarea inculpatului Dumitru Popescu Gheorghe, la acea vreme preşedinte al asociaţiei, au depus la APIA mai multe documente false şi inexacte în baza cărora au obţinut fonduri nerambursabile în sumă totală de 706.694 de lei.
Şi în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului, iar APIA s-a constituit parte civilă cu suma de 110.265 lei. În cauză, în prezenţa avocatului, Dumitru Popescu Gheorghe a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Argeş.