Related Articles

6 Comentarii

  1. 1

    Goargăș

    Un editorial de excepție! Tradiții păstrate și flăcări purificatoare. Pe Valea Argeșelului, la Boteni, denumirea este de ,,Focul lui Sumedru” și se făcea din cetină (ce mireasmă!). Spun ,,se făcea” pentru că arbustul tot timpul verde, care mi-a înfrumusețat și marcat copilăria, a dispărut, din diverse cauze, și cetina a fost înlocuită cu lemne și anvelope din cauciuc. Extrapolând, diferența dintre ele este sinonimă cu aceea dintre tradiție și modernism. Sau ce am fost (popor) și ce am ajuns (public).

    Reply
  2. 2

    Diogene

    Asa este. Din pacate traditiile noastre autentice se pierd in negura globalizarii care ne macina istoria putin cate putin. Imi amintesc de horele si sarbele care uneau satenii intr-o bucurie omeneasca aproape frateasca.
    Au mai ramas doar cateva filme prin arhivele televiziunii si muzeelor.
    Oamenii au plecat fie la orash, fie din tzara. Satele pier incet incet. Am avut o istorie, nu a fost mareata cum ne-au facut comunistii sa credem, dar era frumoasa si autentica, era sufletul nostru acolo.

    Reply
  3. 3

    Delia Dumitricā

    Am exclamat “Un editorial de exceptie!” inainte sa citesc aprecierea domnului Goargās. Intr-adevar, am gasit in acest editorial raspunsurile pentru multe intrebari (personale) referitoare la rostul focului lui Sumedru/Sâmedru etc. . Mi-a placut mult personificarea (??) “focul devine o fiinta sociala “. Ca sa nu mai spun ca autorul m-a facut sa retraiesc , astfel, cu nostalgie momente spectaculoase din viata satului meu; partecipam cu mare responsabilitate la strangerea lemnelor pentru foc. Era una dintre cele mai captivante si mai serioase misiuni de copil, care incepea prin luna septembrie, dupa reîntoarcerea la scoala. Era o misiune care , parcā, ne responsabiliza, ne maturiza. Izbanda se masura in înaltimea focului si in durata acestuia, in comparatie cu alte cātune sau cu alte sate. Era minunat !

    Reply
  4. 4

    Anonim

    Si pe mine m-a facut, acest domn, sa traiesc clipe din copilarie. Va salut!

    Reply
  5. 5

    Anonim

    Pardon, sa retraiesc

    Reply
  6. 6

    marin

    Mă bucur mult că scrieți despre aceaste tradiții. Cu siguranță pot fi foarte valoroase peste ani, pentru a rememora tradițiile din satul românesc. Satul dvs e plin de amintiri frumoase; felicitări că scrieți despre satul de ieri și de azi.

    Reply

Comentează şi tu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Site deţinut de SC Argeşul Liber S.A. Copyright © 2024

error: Content is protected !!