La anul, poate chiar pe vremea aceasta, piteştenii vor savura miraculoasa desfăşurare de arome şi culoare a celei de-a 40-a ediţii a Simfoniei Lalelelor. Deocamdată, în acest weekend s-a consumat a 39-a ediţie, dintre care 24 au fost organizate de primarul Tudor Pendiuc. După un an de pauză impusă de dosarul „Publitrans”, edilul-şef a revenit în la pupitrul „Simfoniei”, ca un veritabil dirijor. După mult timp, el şi viceprimarul Cornel Ionică – acum contracandidaţi la alegerile din 5 iunie (primul independent, al doilea din partea PSD) – au stat unul lângă altul la o acţiune publică. „Simfonia” a întregit, dacă putem spune astfel, şi primăria, divizată de problemele din ultima vreme…
Fără nume mari
Spre deosebire de alte ediţii, în acest an la Piteşti nu au venit oaspeţi de marcă de la centru. Curios, mai ales că este an electoral, iar băile de mulţime sunt foarte căutate. Sau nu mai au guvernanţii şi politicienii tupeu să iasă în public? Totuşi, viceprimarul Cornel Ionică a primit la Primărie mulţi invitaţi de soi: ambasadorii din Palestina, Indonezia, Turcia (ţări musulmane!) şi din Republica Moldova, delegaţi din Serbia, Turcia, Olanda, Letonia, Republica Moldova şi Grecia, dar au venit şi deputaţii Radu Vasilică şi Cătălin Rădulescu, senatorii Ioan Ghişe, Şerban Valeca şi Iulian Cristache. Nu au lipsit nici prefectul Cristian Soare, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, nici candidaţii la Primăria Piteşti Narcis Sofianu, Sanda Fulga şi Gheorghe Dinescu. Toţi au fost întâmpinaţi cu lalele în coşuri din răchită, primind şi insigne cu însemnele Simfoniei Lalelelor.
Lumină din lumină…
În acest an, Simfonia a „picat” în preajma a două mari sărbători creştineşti: Sfântul Gheorghe şi Floriile. Vineri, vremea a fost superbă, cu un soare generos strălucind pe cer şi încălzindu-i la propriu pe numeroşii piteşteni adunaţi în centru să vadă parada florilor. Peste 2.000 de copii – preşcolari şi elevi din mai multe localităţi ale Argeşului – au intrat în „şuvoiul” care s-a mişcat lent, dar plin de veselie, pe traseul Primărie – Casa Cărţii. Parada a fost deschisă de trei care alegorice în care au fost montate peste 15.000 de flori, conform spuselor autorităţilor locale. Flori armonizate perfect cu miile de copii care s-au bucurat de o adevărată explozie de verdeaţă, cromatica în zona centrală a Piteştiului fiind parcă pornită dintr-o pensulă a unui mare pictor. Cele trei care alegorice – unul simbolizând Jocurile Olimpice (de la care, din păcate, lipseşte tocmai echipa de gimnastică a României!), unul cu animale de sezon (un iepure uriaş dominând peisajul) şi unul cu motive… educaţionale – au fost „garate” apoi în zona Magazinului Trivale, unde au putut fi admirate de trecători tot weekendul. Sute de voluntari – elevi şi adulţi – au muncit ore în şir la aceste care alegorice, primind ajutor şi sfaturi de la olandezii care chiar se pricep la aşa ceva. Aceşti oaspeţi au lansat provocarea ca la anul parada florilor să fie deschisă de şase care alegorice! De remarcat şi că, faţă de anul trecut, oficialităţile din faţa Primăriei nu au mai asistat la paradă din două tribune, ci doar dintr-una…
Perimetru de protecţie…
Toată lumea s-a întrebat cum îşi va primi primarul Tudor Pendiuc oaspeţii la Casa Cărţii, acolo unde a fost amenajată expoziţia dendro-floricolă principală a „Simfoniei” şi unde edilul-şef îşi are biroul. Simplu: oamenii cu care primarul nu trebuie să se întâlnească, fiind martori în dosarul „Publitrans”, s-au ţinut departe de scena şi de expoziţia de la Casa Cărţii. În plus, jandarmii şi poliţiştii locali nu au lăsat pe oricine să intre în perimetrul de protecţie, evitându-se astfel aglomeraţia şi întâlnirile nedorite. Aşa se face că primarul s-a simţit în largul său şi a fost o gazdă perfectă, stând fără probleme alături de viceprimarii Cornel Ionică şi Laurenţiu Zidaru, precum şi de alţi invitaţi. În plus, tot primarul a tăiat panglica inaugurală a „Simfoniei” şi i-aa condus pe delegaţi prin Casa Cărţii, care în acest an a fost reabilitată şi lărgită la parter, mărindu-se astfel spaţiul expoziţional. Soarele, vitalitatea copiilor care scandau numele unităţilor de învăţământ au dat energie majorităţii invitaţilor, doar că unei adolescente i s-a făcut rău, mai mult de stat în picioare în căldură. S-a intervenit rapid, iar fata şi-a revenit în simţiri. Un incident similar s-a întâmplat şi la Primărie. De remarcat că, la unul dintre standurile din Casa Cărţii, Pendiuc şi alţi delegaţi au fost îmbiaţi de un expozant cu şampanie, vizitatorii ciocnind câte o cupă.
Campania… florilor
Fără să le luăm din merite invitaţilor, cel mai aşteptat discurs a fost al primarului Tudor Pendiuc. Au vorbit invitaţii rând pe rând, Tecău a decernat o plachetă Primăriei, dar a dat şi declaraţia zilei, spunând că în Piteşti este… campania florilor (suntem în precampanie electorală pentru alegerile locale din 5 iunie). „Trebuie să-i mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a dat o asemenea vreme. Să îi mulţumim că ne-a dat puterea să rezistăm pentru a ajunge la cea de-a 39-a ediţie a Simfoniei Lalelelor. Le mulţumesc albinuţelor de la spaţii verzi care au muncit cu dedicaţie ca în fiecare an. Le mulţumesc celor care au iniţiat manifestarea, celor care nu mai sunt printre noi – domnul Popa, domnul Pacea – dar şi celor care sunt printre noi – domnul Isac, domnul Pungoci, domnul Butnicu… Iată că de la o simplă expoziţie s-a ajuns la o adevărată mişcare, o mişcare internaţională numită Simfonia Lalelelor. Declar deschisă ediţia din acest an!”, a spus primarul Pendiuc.
Campania… unora
Desigur, fiind perioadă preelectorală, unii politicieni s-au gândit să profite de marea de oameni din centru. Aşa că şi-au trimis echipele de campanie care au împărţit pliante cu diverşi candidaţi la primărie. Sincer, ne-a încercat o anumită satisfacţie când am văzut multe astfel de pliante pe jos, călcate în picioare de trecători: oamenii veniseră pentru spectacolul „Simfoniei”, nu pentru bâlciul politicienilor!
Spectacol
Pe toată perioada „Simfoniei” au avut loc spectacole şi manifestări sportive la Piteşti. Cel mai aşteptat şi mai… gustat (din punct de vedere calitativ şi numeric) spectacol a fost cel al trupei „Holograf” şi al artistei Lidia Buble (în deschidere), de sâmbătă seara, Piaţa Primăriei fiind arhiplină. Jocul de lumini care a urmat a fost, de asemenea, apreciat de participanţi. Vestea bună este că piteştenii vor putea să cumpere flori şi în zilele următoare, deoarece comercinţii din afara Casei Cărţii pot sta pe locurile lor şi în această săptămână, până la Paşti.
Bal
Ca de obicei, vineri seara are loc Balul Simfoniei. Delegaţiile au fost invitate la Restaurantul „Magic” din Trivale, la o petrecere oficială, să-i spunem, cu masă, joc şi voie bună „cât cuprinde”. (Acolo unde a fost prezent, printre alţii, şi subprefectul Emilian Dragnea). Participanţii la „Simfonie” au primit diplome şi cupe, iar discuţiile au gravitat, inevitabil, şi în jurul alegerilor din acest an. Dar despre acest subiect… altă dată. A doua zi, toţi participanţi au fost invitaţi şi la un picnic.
Statistică
Iată şi alte câteva date legate de Simfonia Lalelelor din acest an:
– la Casa Cărţii au fost peste 90 de expozanţi din Piteşti, Miceşti, Bascov, Bucureşti, Sibiu, Cluj, Aiud, Codlea, Târgovişte, Braşov, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Bradu, Baia Mare, Pucioasa, Reşiţa, Curtea de Argeş şi Galaţi;
– în centru s-au aflat peste 200 de comercianţi cu flori, pomi, unelte, utilaje agricole, articole de artizanat şi alimente;
– se estimează că la ediţia din acest an au fost peste 100.000 de vizitatori.
Claudiu DIŢA
Foto: Alexandru OPREA, Adrian GOLESCU, Gabriel PINTILEI