Franţa în general şi Parisul cu deosebire au fost dintotdeauna leagănul culturii şi al prieteniei. Nu este în nici un caz întâmplător faptul că intelectualii care, la începutul secolului al XIX-lea, au pus bazele filozofice, culturale şi politice ale României moderne au fost şcolarizaţi sau au trăit la Paris. Dar acesta este trecutul. Azi, de la deriva sectară la jihadismul asasin, fişarea persoanelor radicalizate cuprinde un spectru larg. Comparaţi: Ministerul de Interne are acum circa 15.000 de persoane înregistrate ca radicalizate, adică gata să omoare pentru a teroriza, faţă de numai… vreo zece în 2014. Fişierul se numeşte „Semnalmente pentru prevenirea radicalizării cu caracter terorist” (FSPRT). Creat în martie 2015, acest fişier îi conţine pe toţi islamiştii radicali din Franţa, pentru a-i urmări şi a evita „o gaură în rachetă”, cum a spus poliţistul care-mi dădea detalii asupra situaţiei.
Se pot găsi oameni denunţaţi de patronul lor, pentru că nu vor să mai dea mâna cu o femeie, o minoră convertită recent la islamul radical sau un om în legătură cu grupul EI şi gata să treacă la acţiune. Fişierul este alimentat de serviciile antiteroriste, statele majore de securitate (EMS) în departamentele Franţei şi prin exploatarea apelurilor telefonice la un număr de telefon special, lansat în aprilie 2014. Profilul? Majoritatea este compusă din bărbaţi de la 18 la 25 de ani, din cartierele periferice ale marilor oraşe. 20% dintre ei au un cazier judiciar. Vârstele sunt de la 11 la 40 de ani. În momentul de faţă, 1.954 de minori se află în fişier (18% din total), dintre care majoritatea sunt de sex feminin.
Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, este în favoarea internării celor mai periculoşi din listă. Sufletele sensibile îi răspund că e „anticonstituţional”. Dar Yassin Salhi, care şi-a decapitat patronul la Saint-Quentin-Fallavier sau cei care au ucis zeci de oameni la Bataclan cum stăteau cu Constituţia?
Publicul care a luat cunoştinţă de existenţa acestui fişier cere din ce în ce mai viguros o acţiune menită să ne protejeze de nebunii pentru care o viaţă de om este zero. Mai ales când este vorba de viaţa oamenilor nevinovaţi.
Alex HOROVEANU