La CCIA Argeş s-a conturat în ultimii ani o strategie orientată spre a face lucrurile să se întâmple. Cu alte cuvinte, mai puţină vorbă lungă şi multe evenimente aplicate menite să aducă un plus de valoare acţiunilor întreprinse în judeţ. Iar săptămâna trecută, la Complexul „Star Plaza” din Bascov, am asistat la cel mai important eveniment organizat cu şi în sprijinul mediului de afaceri: Topul Firmelor din Argeş. Ajuns la cea de-a XXII-a ediţie, evenimentul prezentat de Cristina Munteanu a adus în prim-plan aproape 1.500 de firme care, conform bilanţului financiar pe 2016, au înregistrat cele mai mari profituri în domeniul lor de activitate.
Mai mult decât promovare
Ei şi, ce-i cu asta? Sună a publicitate, nu-i aşa? Din punctul meu de vedere, ca om interesat de cum se poziţionează judeţul Argeş în economia naţională, e mai mult decât atât. Este probabil cea mai bună ocazie de a cunoaşte mediul de afaceri şi oportunităţile de dezvoltare din judeţ. Este în acelaşi timp momentul în care îţi dai seama că Argeş nu înseamnă doar Dacia, ci înseamnă mii de firme care produc şi acoperă zeci de domenii de activitate. Asta o subliniază şi finanţiştii noştri care afirmă că nu suntem nicidecum privaţi de industrie (cum deplâng unii starea actuală, făcând referire la fabricile care s-au închis – în special ARO şi Arpechim), ci au apărut sute, mii de firme care vin în întâmpinarea cererii de pe piaţă. Nu sunt deloc puţine acelea care investesc milioane de euro pentru a avea aparatură modernă şi tehnologii la nivel european. Iar rezultatele se văd: ceea ce se produce aici, în Argeş, ajunge pe pieţele cele mai dezvoltate din Europa.
Oameni influenţi
Am făcut toate aceste precizări pentru a explica ce s-a întâmplat la Topul Firmelor. Tocmai datorită acestor performanţe (dar şi a iniţiativei CCIA Argeş de a mediatiza realizările şi a face cunoscute oportunităţile pentru potenţiali investitori), la eveniment au participat mai mulţi ambasadori din state europene (E.S Domnul Vladimir Valky, ambasadorul Cehiei în România, şi dl. Milan Peprnik, şeful Departamentului Economic al Ambasadei Cehiei în România, E.S. Domnul Marco Giungi, ambasadorul Italiei, d-na Maria Luisa Lapresa, şefă a Biroului Economic şi Comercial al Ambasadei Italiei, dl. Daniel-Filip Tandreu, consilierul pe probleme economice al Ambasadei Germaniei în România), oameni de la „centru” (Bogdan Pandelică – secretar de stat şi preşedinte ANPC, Gabriela Zoană – director ONRC) şi, desigur, autorităţi judeţene şi primari din Argeş.
Premii speciale
CCIA Argeş a acordat şi trei premii speciale unor oameni deosebiţi, remarcabili în activitatea lor: medicului neurochirurg Mihai Popescu de la Spitalul Judeţean, rectorului Universităţii „Constantin Brâncoveanu” – Alexandru Puiu şi actorului Constantin Cotimanis, care, din această toamnă, joacă pe scena Teatrului „Al. Davila” din Piteşti.
Constantin Cotimanis a punctat excelent un aspect care este deseori trecut cu vederea la evenimente de afaceri: rolul culturii în dezvoltarea unei economii. „Spre deosebire de cei care sunt în domeniu, eu văd la televizor oameni de afaceri. Aş vrea să-i văd şi la teatru, inclusiv cu intenţii… financiare” – a spus actorul.
Şi presa argeşeană a fost apreciată pentru rolul ei în expunerea acţiunilor întreprinse de Camera de Comerţ. Directorul cotidianului nostru, Mihai Golescu, a ridicat în numele ziarului o diplomă de excelenţă.