Aşa cum v-am informat, în cursul zilei de ieri procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov au efectuat 37 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ialomiţa, Iaşi, Galaţi, Giurgiu, Prahova, Vâlcea şi Argeş în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în spălare de bani, evaziune fiscală şi înşelăciune. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2011- 2012, suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, au contactat mai multe persoane juridice, cărora le-au solicitat oferte pentru materialele/produsele/ serviciile prestate de către acestea, conform obiectului de activitate al fiecărei firme. Anchetatorii au stabilit că membrii grupării acceptau ofertele fără a negocia preţurile şi semnau contracte de cumpărare mărfuri sau prestări servicii, după care emiteau instrumente de plată fără acoperire.
„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că respectiva societate comercială a încheiat contracte fără a-şi onora obligaţia de plată cu mai multe persoane juridice, cauzând un prejudiciu total de 13.130.977,76 lei. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că mărfurile şi serviciile astfel achiziţionate erau livrate către diverşi beneficiari prin intermediul a două societăţi comerciale, la preţuri mult mai mici decât cele de achiziţie. În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 38 de suspecţi“, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de DIICOT.
În Argeş au avut loc cinci descinderi făcute de ofiţeri din cadrul BCCO Piteşti. Una dintre ele a fost la sediul firmei City Cons din municipiu, firmă de agregate carieră, produse balastieră, produse iluminat public, materiale construcţii, membrane bituminoase, produse metalurgice ş.a. patronată de Mariana Burcea. Înfiinţată iniţial la Slatina, firma a fost mutată pe 26 mai 2010 în Argeş, fiind cedată, fără pretenţii, piteştencei Mariana Burcea. Principalii vizaţi în acest dosar sunt omul de afaceri Nelu Iordache, supranumit „regele asfaltului”, şi firma Romstrade. Se pare că, începând din 2011, firma City Cons, prin diferiţi indivizi, cumpăra de la persoanele vătămate cantităţi mari de piatră sau alte bunuri, introducând la plată file CEC fără acoperire.
„Mărfurile şi serviciile astfel achiziţionate de City Cons erau livrate către diverşi beneficiari, în special Impressa Pizzarotti şi SC Romstrade SRL, prin intermediul altor două firme, la preţuri mult mai mici decît cele de achiziţie, între City Cons şi cele două firme neexistând relaţii comerciale”, precizează în comunicat DIICOT
Joi seară, Nelu Iordache, care face obiectul cercetărilor şi în alte dosare penale, a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală şi instigare la înşelăciune.
El a fost dus la DIICOT după ce procurorii au făcut percheziţii atât la locuinţa acestuia, cât şi la sediul firmei pe care o deţine. Ulterior, Iordache a fost dus la parchet, unde procurorii au dispus plasarea sub control judiciar. Alte şase persoane au fost puse de asemenea sub control judiciar, iar pentru şase dintre suspecţi au fost emise ordonanţe de reţinere pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.
Val NICOLAU