# Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost azi în Argeş împreună cu secretarul de stat Adrian Gâdea.
La prima oră a dimineţii, Suciu a semnat la Curtea de Argeş un contract de 40 milioane lei pentru reabilitarea străzilor din Oraşul Basarabilor, iar după ce au asistat la Consiliul Judeţean la parafarea altor patru investiţii cu finanţare europeană, cei doi – alături de oficiali ai judeţului – s-a deplasat la un pod în lucru în comuna Băbana, dar şi la Suseni. Au fost de faţă şi primari argeşeni care au profitat de ocazie pentru a lămuri o serie de aspecte cu care se confruntă, dar şi pentru a solicita câte ceva…
Alai mare…
La Consiliul Judeţean a fost agitaţie, nu glumă. Nu degeaba e (pre)campanie electorală, nu-i aşa? Trecând peste acest aspect, e bine că sunt semnate astfel de proiecte şi e bine că se mai face câte ceva. În astfel de condiţii, să tot fie… alegeri, nu?
Alaiul care l-a însoţit pe Suciu a fost mare: pe lângă funcţionari din minister, la Consiliul Judeţean au venit Liviu Muşat, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, Gabriela Zoană, europarlamentar şi candidat pentru un nou mandat, dar şi senatorii Şerban Valeca, Gheorghe Marin şi Cristina Stocheci, precum şi deputaţii Nicolae Velcea, Cătălin Rădulescu şi Nicolae Georgescu. Toţi de la PSD, se înţelege… La prezidiu s-a aflat şi prefectul Emilian Dragnea, iar undeva în sală, printre primari, a fost şi ex-preşedintele CJ Argeş Florin Tecău.
Bani pentru sănătate
Un prim proiect pentru care a fost semnat contractul de finanţare vizează extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Ei bine, 6,7 milioane lei din cele 10,4 milioane lei aferente proiectului sunt fonduri europene nerambursabile. Cu aceşti bani va fi construit încă un corp de clădire (parter şi etaj) cu o suprafaţă desfăşurată de 728 mp. S-au alocat bani şi pentru achiziţionarea unui Computer Tomograf pentru UPU.
Durata de implementare a proiectului va fi de 40 de luni. „Fondurile europene sunt importante, dar, prin Ministerul Sănătăţii, Argeşul a beneficiat de cei mai mulţi bani pentru investiţii din toată ţara.
Sunt 93 milioane lei numai pentru spitalul nou de la Mioveni şi încă 76 milioane lei care se dau pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti”, a spus Suciu. El a mai precizat că, în acest an, bugetul de investiţii al Ministerului Sănătăţii este de 10 ori mai mare decât anul trecut.
Cel mai mare proiect
Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus despre unul dintre proiecte că este „cel mai mare de după Revoluţie în judeţul nostru”. Vorbim despre reabilitarea şi modernizarea a 42 kilometri din drumul judeţean 503, de la hotarul cu judeţul Dâmboviţa până la Cătanele, trecând prin Rociu şi Oarja.
100 milioane lei este valoarea investiţiei care prevede turnarea unui covor asfaltic, amenajarea de trotuare şi şanţuri betonate în comune, staţii pentru transportul public de persoane şi perdele forestiere în extravilan. Durata de implementare pentru modernizarea aşa-numitului „drum al Armatelor” va fi de 42 de luni.
Blocuri reabilitate termic
Primarul Gheorghiţă Boţârcă a fost unul dintre protagoniştii de azi . A semnat cu mare bucurie contractul de finanţare pentru reabilitarea termică a altor cinci blocuri din Topoloveni, oraş în care multe condominii au fost hidroizolate cu bani de la stat sau de la UE.
„Dacă scădem aceste blocuri pe care le vom reabilita cu banii aferenţi proiectului (n.r. – circa 4,5 milioane lei), mai rămân în Topoloveni de făcut doar 13 blocuri. Vrem, în acest fel, să îmbunătăţim condiţiile de trai pentru cetăţenii din oraş. Lucrurile nu sunt deloc uşoare cu astfel de proiecte. Am făcut, de exemplu, nu ştiu câte drumuri la ADR Sud Muntenia la Călăraşi să rectific o factură pentru o sumă de numai 0,86 lei, iar altădată am ratat un proiect pentru numai un leu! Dar nu mă dau bătut, voi face noi proiecte pentru că astfel avem o şansă la dezvoltare”, a spus Boţârcă.
Asistenţă socială
Un alt proiect pentru care au fost semnate documentele ieri: înfiinţarea a patru locuinţe protejate şi a unui centru de zi pentru persoanele cu dizabilităţi la Ciofrângeni.
Adrian Macovei, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, a spus că în noile clădiri vor fi mutate persoane asistate social care sunt integrate acum Centrului de Terapie Ocupaţională din Tigveni. Este al patrulea proiect de acest gen accesat de DGASPC Argeş. De menţionat că la nivelul întregii Regiuni Sud Muntenia au fost disponibile fonduri numai pentru şase astfel de proiecte, iar Argeşul a „înhăţat” patru. Investiţia însumează circa 5,6 milioane lei.
Bazin Olimpic
Peste 15 milioane lei – la atât se ridică proiectul cu bani europeni care vizează reabilitarea, modernizarea şi eficienţa energetică a Bazinului Olimpic. La un moment dat, senatorul Şerban Valeca a întrebat în sală de ce nu este pe ordinea de zi şi acest proiect. „Eu venisem pregătit să îl semnez. Dar sunt nişte probleme care nu vor lua mult timp şi în cel mult o săptămână îl semnăm şi pe acesta”, a spus Daniel Suciu.
Primarul Cornel Ionică ne-a explicat că mai e nevoie de câteva documente ce trebuie refăcute. Proiectul prevede şi dotarea Bazinului cu panouri solare pentru încălzirea apei.
Îndemn aiuritor
Vicepremierul a fost apoi asaltat cu fel de fel de întrebări şi cereri de la primari. I-a uluit pe mulţi solicitarea primarului Ştefan Benonie, de la Aninoasa (PSD): „Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună şi cu Monica Macovei au schimbat codurile de procedură penală peste noapte. Daţi şi dumneavoastră drumul la noile coduri penale! Dimineaţa, noaptea, ziua – nu contează, doar daţi-le drumul! Vă vor mulţumi şi cei de la PNL care acum doar critică!”, a spus Ştefan Benonie; acesta a… tras şase ani în justiţie de pe urma unui proces cu ANI care l-a declarat incompatibil. Edilul din Aninoasa a câştigat, dar alţi primari nu au fost atât de norocoşi.
„Alt inculpat!”
Când s-a înscris la cuvânt edilul din Vlădeşti, Hristu-Dică, din sală s-a auzit „Alt inculpat!”, urmat de hohote de râs. Şi edilul din Vlădeşti a avut probleme cu legislaţia, de unde şi remarca din sală. Acesta, ca şi edilii din Bârla, Albota, Lereşti sau Boteni au atras atenţia că se aşteaptă foarte mult după anumite avize la instituţiile deconcentrate, dar şi că fondurile s-au dat mai mult în Ardeal.
Primarul din Valea Iaşului, Nicolae Barbu, a spus că nu a primit niciun leu prin PNDL, în vreme ce alt liberal, Radu Doru, de la Suseni, a ţinut să aprecieze făţiş Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Vicepremierul Suciu a spus că prin PNDL s-au adus în Argeş, din 2013 până acum, 47 miliarde lei pentru 232 de proiecte şi a anunţat că prin Compania Naţională de Investiţii care se află în subordinea sa vor fi alocate în curând fondurile pentru reabilitarea stadionului „Nicolae Dobrin” şi pentru construcţia sălii polivalente din Piteşti („mai trebuie un aviz de la Ministerul de Finanţe şi apoi va fi emisă hotărârea de Guvern pentru începerea lucrărilor”).
Aşadar, s-au semnat contractele. Să vedem şi dacă se face treabă!