# Vineri, 29 martie, filmul documentar-istoric „Jurnal de Război” a fost lansat, în premieră, în Republica Moldova, la Chişinău, proiecţia având loc la Cinematograful „Odeon”. Evenimentul de peste Prut a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în colaborare cu Muzeul Judeţean Argeş şi Primăria Mioveni.
Fapte reale
Filmul este inspirat din fapte reale, având la bază documente istorice de o tulburătoare încărcătură emoţională. Doi ofiţeri din Argeş – cei care au devenit mai întâi personaje de carte şi apoi de film – se cunoşteau încă dinainte de demararea campaniilor militare, însă nu au luptat în aceleaşi unităţi. Cei doi eroi – Gheorghe Bădescu din Slănic şi Nicolae Şuţa din Domneşti – au scris independent unul de altul, aproape zilnic, în jurnalele lor, experienţele trăite în tranşeele Războiului de Reîntregire a României. Din această perspectivă, descrierile prezintă în chei diferite percepţia frontului, motivaţia şi dimensiunile tragediilor de pe front.
Cele două jurnale au văzut lumina tiparului la o jumătate de secol distanţă de la descoperirea lor de către Dan Drăgoi, un pasionat de poezie şi literatură care îşi are originile în locurile unde s-au născut cei doi eroi.
Ideea filmului a venit în primul rând pentru covârşitoarea valoare vizuală care se află descrisă în paginile celor două jurnale de front, astfel încât scenariul a fost construit ca să se apropie cât mai mult de realitatea şi percepţia celor doi protagonişti de acum un secol.
Filmări
Filmul (o producţie privată) a fost turnat în locurile unde au trăit cei doi eroi şi în locuinţele rudelor acestora – cu decoruri şi obiecte originale păstrate intacte de peste un secol. Este vorba despre judeţele Argeş (Slănic, Domneşti, Jupâneşti, Goleşti, Valea Mare, Mioveni, Piscu Negru, Transfăgărăşan, Mateiaş), Hunedoara (Vulcan), Gorj (Târgul Jiu – Schela) şi Vrancea (Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja).
Locotenentul Nicolae Şuţa este interpretat de unul dintre nepoţii eroului. De notat că N. Şuţa era rudă apropiată cu Elisabeta Rizea (simbolul rezistenţei anticomuniste), precum şi prieten (camarad de front) cu Ion Mihalache, om politic şi martir argeşean, fondatorul Partidului Naţional Ţărănesc.
Practică jurnalistică
Vreme de un an, studenţi şi profesori de la Universitatea din Piteşti – specializarea Jurnalism – au participat voluntar la realizarea filmului documentar „Cine a făcut România Mare?” difuzat, în martie, la Centrul Cultural Mioveni şi Muzel Judeţean.
Directorul de imagine şi voice-over este lect. univ. dr. Remus Cârstea, iar implicarea studenţilor în strângerea de informaţii, intervievarea şi producţia TV a documentarului a constituit un exerciţiu veritabil de practică jurnalistică.