Azi, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, am primit la redacţie un comunicat semnat de doamna Estera Stămoiu (în imagine), preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, filiala Argeş.
Reproducem mai jos integral textul documentului menţionat, alăturându-ne, astfel, îndemnului doamnei Stămoiu, de a dărui, celor aflaţi în nevoie, sânge. Adică viaţă.
În fiecare an, la 14 iunie, în lumea întreagă se sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
Aleasă de Organizația Mondială a Sănătății, data de 14 iunie reprezintă un omagiu adus imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930, datorită căruia transfuziile de sânge au devenit, astăzi, proceduri de rutină medicală.
„Fii solidar! Donează sânge! Dăruiește viață!” este îndemnul campaniei inițiate anul acesta de Organizația Mondială prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donare de sânge și implicarea cât mai multor voluntari în astfel de demersuri.
Consider că a dona sânge este cel mai generos și mai de folos gest pe care îl putem face pentru semenii noștri. Dintre toate gesturile de care suntem capabili unii față de ceilalți, gestul de a dărui viață prin donarea de sânge îl transformă pe donator în îngerul păzitor al pacientului aflat la nevoie.
Nu de puține ori, asistenții medicali s-au transformat din profesioniștii care recoltează, în oamenii care donează sânge. Este gestul pe care îl putem lua ca exemplu fiecare dintre noi, gestul care face diferența dintre implicare și nepăsare.
Gestul de care, la un moment dat, s-ar putea să avem nevoie chiar noi înşine sau cineva drag nouă.
De aceea, ca președinte al OAMGMAMR filial Argeș, mă alătur fiecărui demers desfășurat sub îndemnul ,”Fii solidar! Donează sânge! Dăruiește viață!”
Trebuie să știm că poate fi donator de sânge orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România.
Donarea de sânge este anonimă, voluntară şi constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, greutate peste 50 kg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale sau să nu fi fost sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine.
De asemenea, este important de subliniat faptul că nu pot fi donatori de sânge persoanele care au avut sau au una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte sau cancer.