„Instituţia căsătoriei, a familiei, este azi perimată în concepţia multora. Ce păcat! Se pierd astfel valori de nepreţuit!”, ne-a declarat ieri, cu emoţie, o profesoară de istorie pensionară, cu puţin timp înainte de a primi de la edilul-şef Cornel Ionică „Diploma de fidelitate” pentru 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. 47 de cupluri cu 50 de ani la activ în căsătorie şi alte şapte cupluri cu 60 de ani de fidelitate au fost premiate de municipalitate, în avanpremiera Zilei Femeii. 7 martie a fost, dacă vreţi, o zi a familiei, primarul spunând că trebuie să ne raportăm la adevăratele modele dacă dorim să trăim demn şi să avem reuşite în viaţă.
Emoţii pentru patronul de la „Brădet”
Sala de şedinţe a Consiliului Local Piteşti a fost plină ochi. Printre cei prezenţi s-a numărat şi patronul firmei „Lactate Brădet”, Marius Badea, cel care, iată, la un an de la criza bebeluşilor, atunci când se spunea că produsele din fabrica sa ar fi stat la originea îmbolnăvirilor, a trăit alte emoţii. De această dată plăcute: părinţii săi, Vasilica şi Nicolae Badea, au fost printre cuplurile premiate pentru 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. Cum e viaţa!
Lecţie de cuplu
Am stat de vorbă şi cu Liana şi Valeriu Stănoiu. Ambii au 75 de ani, de 50 de ani sunt împreună şi au un băiat. Ea a fost profesoară de istorie la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, el inginer la fosta IRE. Se cunosc de pe băncile Colegiului „Dinicu Golescu” din Câmpulung, dar de 50 de ani stau în Piteşti. Ca un făcut, au fost căsătoriţi civil la subsolul primăriei, acolo unde acum se încasează taxe şi impozite locale. Ce i-a ţinut atâta timp împreună? „La început a fost atracţie, a fost iubire. Apoi a urmat respectul, a fost înţelegerea reciprocă şi nu a lipsit prietenia. Din păcate, instituţia căsătoriei şi chiar a familiei este perimată pentru mulţi şi astfel pierd generaţiile tinere, sunt valori de nepreţuit”, ne-a declarat doamna Liana Stănoiu.
Comunicare…
La rândul lor, Alexandra (80 de ani) şi Nicolae (82 de ani) Drăguţ au sărbătorit 60 de ani de căsnicie neîntreruptă. S-au cunoscut la fosta fabrică Textila şi de atunci au trăit o poveste de dragoste specială, spun ei. Dovadă sunt şi cei doi băieţi ai cuplului de la care au trei nepoţele. La „ingredintele” căsniciei solide mai puneţi şi o „aromă” de la familia Drăguţ: „Comunicarea este cheia”, ne-a spus doamna. Şi vedem cu toţii cât de mult înseamnă astăzi comunicarea! Şi, pentru că veni vorba, îi urăm căsnicie cât mai lungă şi sănătoasă şi domnului Constantin Ionescu, pensionar CFR, care alături de soţia sa s-a aflat şi el printre cuplurile premiate ieri la Primărie (este un statornic colaborator al ziarului nostru, semnalându-ne deseori probleme diverse din oraş şi nu numai).
Claudiu DIŢA