„Am ajuns la vârsta la care trebuie să mă scuz că încă mai public romane ample. Singura mea scuză este că îmi face plăcere să scriu. Eu nu cred în talent… Singurul meu talent a fost acela de lector; la 8-10-14 ani citeam zeci şi sute de cărţi… Marea mea obsesie a fost romanul. Şi acum cred că România are nevoie de mari construcţii, are nevoie de drumuri, de canale, de destine şi romane”, a rostit apăsat, după o plecăciune făcută în faţa publicului avizat, academicianul Nicolae Breban, în vârstă de 84 de ani, căruia i-a fost decernat, în cadrul festivalului „Nopţile de poezile de la Curtea de Argeş”, marele premiu naţional pentru literatură.
Un veritabil patriot
Laureatul ediţiei – romancier, eseist, poet, dramaturg, publicist – este unul dintre cei mai importanţi romancieri români. „Academicianul Nicolae Breban este, după părerea mea, cel mai mare prozator român în viaţă. Este un veritabil patriot care ţine cu ţara şi cu literatura ţării sale – este un om complet”, a apreciat poeta Carolina Ilica, în Laudatio.
Muză – o femeie
Marele premiu internaţional pentru poezie i-a revenit lui Winston Morales Chavarro, un poet din Columbia care a mărturisit că muză i-a fost o femeie (n.n., nici nu se putea altfel!) de care s-a îndrăgostit în anul 1990.
Gašper Malej din Slovenia a luat premiul european pentru poezie.
Marele premiu Orient-Occident pentru arte a avut doi laureaţi din România (Victor Gh. Stan şi Gabriel Mihalache) şi unul din străinătate (Remedios Alvarez Diaz – Spania).
Suflete de lumină…
„Aţi venit într-o ţară cu suflet de lumină. Ca şi dumneavoastră. La nopţile albe de poezie de la Curtea de Argeş, oraşul medieval a putut şi poate aduna continentul prin oamenii de lumină ai condeiului”, s-a adresat participanţilor Victor Gh. Stan, evidenţiind totodată şi „puterea creativă, puterea financiară şi munca organizatorilor”: scriitorul Dumitru M. Ion şi poeta Carolina Ilica.
Titlul de membri ai Academiei Internaţionale „Orient-Occident” au primit Octavian Mihail Sachelarie (România) şi Ivan Segarra-Baez (Puerto Rico).
De 22 de ani încoace, Oraşul Regal adună un veritabil tezaur poetic graţie manifestării organizate de Fundaţia „Academia Internaţională Orient-Occident”.
Nicio poezie nu se scrie fără un poet…
La ediţia din acest an, peste o sută de oameni de cultură din ţară şi străinătate au semnat în cartea de aur a festivalului de la Curtea de Argeş, cu toţii primind diplome de participare. „Niciun festival de poezie nu se face fără dumneavoastră. Nicio poezie nu se scrie fără un poet. Niciun poem nu poate trăi fără poezie. Ceea ce cred eu că deosebeşte un poet de altul este genialitatea, nimic altceva, nu faptul că el aparţine altei culturi!”, a spus amfitrionul evenimentului, scriitorul Dumitru M. Ion.
Poeme-autografe
O idee excelentă a încolţit la manifestare: înfiinţarea unui muzeu al festivalului internaţional „Nopţile de poezie de la Curtea de Argeş”. Proiectul va fi pus în operă în viitorul apropiat. Participanţii la festival au scris de mână, în limba maternă, pe coli albe de hârtie, poemul preferat, iar pe verso au găsit, în stil personal, definiţia poeziei. Poeme-autografe ale poeţilor de peste mări şi ţări vor face obiectul expoziţiei, alături de cărţi publicate, fotografii cu autorii, obiecte din ţara de provenienţă etc.
Foto: Al. OPREA