Dacă eşti angajat sau pensionar în România, nu trebuie să te simţi marginalizat sau abandonat de politicieni. Căci se află undeva nişte domni şi nişte doamne ce nu au altă treabă decât să se gândească la tine şi să-ţi poarte de grijă. Ca nişte părinţi. Aproape seară de seară sunt prezentate la televizor date despre proiectul legii salarizării unitare. Deci, când tu faci plimbarea de seară, fără nicio grijă, aceşti domni şi doamne se adună la sediile coaliţiei de guvernare şi, cu sudoarea frunţii, discută despre tine. Se discută atât de mult, încât ai impresia că salariile sau pensiile au crescut deja. Se face astfel în continuare campanie electorală prin programul de guvernare. Un program care, de altfel, nu are în vedere situaţia sau bunăstarea reală a angajatului sau pensionarului, ci alegerile prezidenţiale din 2019.
Prin urmare, politica actualei coaliţii de guvernare este legată de sentimentul de bunăstare şi nu de realitatea ei. Este la fel ca în lupta împotriva corupţiei, care este doar un sentiment, nu o realitate certă. De exemplu, când au venit tehnocraţii la guvernare, am crezut că s-a terminat cu corupţia în România, ca să aflăm astăzi că „guvernul meu” a furat până şi din afacerea cu vagoanele ţării, care au fost vândute după ce au fost subevaluate. Iată dar cum la noi totul este legat de sentiment. Propaganda politicianistă ne întreţine zilnic sentimentul că salariile şi pensiile vor creşte, că mediul înconjurător va fi curat, că îngrijirea medicală va fi la standardele occidentale, că pădurile nu vor mai fi tăiate, că pământul ţării nu va mai fi vândut străinilor etc. Dar nu trebuie să uităm că este vorba doar despre sentiment, nu de realitatea certă. Şi tot despre sentiment este legată şi fericirea naţională unitară. Ideea de a preţui în primul rând fericirea oamenilor şi mulţumirea lor face parte din politica de manipulare a actualei coaliţii de la guvernare, care întreţine seară de seară sentimentul că totul va fi bine. Propagandiştii au găsit modalităţi noi de a măsura bunăstarea, nu doar în funcţie de venituri, ci şi de mulţumirea şi de sentimentul că mâine va fi mai bine. Aceasta este strategia politică a Olguţei Vasilescu şi văd că-i merge foarte bine. Printre salarii şi pensii care vor fi mărite, ministrul Muncii strecoară şi ideea despre Liviu Dragnea – preşedinte de ţară.
Aşadar, în timp ce guvernanţii se ocupă cu propagarea în mase a ideii că mâine ne va fi mai bine, preţurile deja au crescut. A crescut până şi preţul la grăunţele pentru câinele meu. Iată cum un sistem politic se umple de crize şi îşi are ca elemente scene socio-dramatice, iar noi toţi ne alimentăm cu sentimentul că mâine va fi mai bine, ca să nu fie rău. Pe de altă parte, acest adevăr comportă şi un mare risc. Este vorba de situaţia în care el este folosit exclusiv pentru a manipula. Consecinţa directă este infantilizarea poporului. Dependenţa economică a membrilor societăţii de statul-părinte, blocarea iniţiativei particulare şi lipsa asumării vreunei responsabilităţi, minciuna cinică ridicată la rang de politică de stat, toate acestea îl pun pe adult în condiţii care împiedică dezvoltarea sa psihică.
Mai mult, astfel de circumstanţe politice şi sociale readuc adultul la stadii proprii copilăriei. Trăind într-o societate care nu ne lasă altă posibilitate în afara celei de a mesteca promisiuni, stăm cu toţii cu ochii aţintiţi la Olguţa Vasilescu. Această femeie este o adevărată vestală care ne anunţă seară de seară că legea fericirii naţionale unitare este garantată. Nu se mai oferea poporului circ şi pâine, ci emoţii tari, primejdii veridice, aşteptări încordate şi răspunsuri spontane. Şi astfel se deschid emisiunile televizate şi se închid cu cifre. Aşa se ajunge ca unii să spună că aceste cifre sunt mari şi trebuie să se mai taie din ele, alţii, dimpotrivă, că aceste cifre sunt mici şi trebuie crescute. Însă lucrurile rămân aşa cum sunt şi cum au fost totdeauna. Chiar dacă cerul ar fi o hârtie şi marea o cerneală, nu putem să surprindem în scris câtă nedreptate trebuie să suporte românul. Noroc că el trăieşte cu sentimentul că mâine va fi mai bine.
Gheorghe SAVU
9 Comentarii
Deputat
Domnule Savu, sunteti intr-o mare eroare!
Ioana
Deputatul are dreptate.
Parlamentarii nu au decât o singură grijă. Grija de a fura cât mai mult.
Este de ajuns să ne uităm în jur, parlamentaqrii sunt centrul corupţiei. Probabil nici 5% dintre 2ei nu sunt cinstiţi.
Puiu
Ironia fină din paragraful de început al editorialului te obligă să nu citeşti mai departe printre rânduri. Curiozitatea mă face să mă duc la paragraful următor, care mă animă prin faptul că fraza de început este plină de adevăr. Exemplele din timpul guvernării tehnocrate, parcă sunt văzute prin ochii mei de cititor şi trecute prin filtrul raţiunii mele. Autorul mă mulţumeşte pe deplin cu afirmaţia” că este vorba de sentimente, nu de realitatea certă.”Am crezut că numai mie mie se pare, că actuala guvernare ne dă zăhărelul precum dresorul îl dă animalului ce-i execută comenzile. Eram sătul de gargara ieftină, însoţită de marea vrăjeală, că ne va fi mai bine şi că vom primi mai mult. N-am primit nimic, în schimb suport mai greu preţurile crescute în baza anunţului de neoprit, că vom trăi mai bine. Recunosc că-mi place Olguţa Vasilescu mai mult decât alte doamne din politică, dar nu-i mai mestec demult promisiunile. Această „vestală” pare chiar derutată şi ca şi doamna Firea parcă îl perie mai des pe şeful Dragnea, ca să nu folosesc alte expresii mai dure. Îmi pare rău dar şi eu percep acest program de guvernare ca pe o manipulare! Am şi motive şi mi-ar lua foarte mult timp şi spaţiu să vin cu argumente. În schimb mi-ar fi îndeajuns o picătură de cerneală şi un petec de hârtie, să scriu că nu mai am sentimentul că mâine va fi mai bine!
Petre
Politicienii, cu televizorulŞ
– au minţit poporul.
– au manipulat poporul.
-l au condus poporul.
Rezultatul se vede cu ochiul liber, nefiind necesare cunoştinţe speciale:
– toate posturile din sistemul bugetar fie ele din educaţie, sănătate, Poliţie sau Justiţie sunt ocupate pe pile, relaţii şi cunoştinţe. Sau tradus altfel, pe bani, sex, etc. pe scurt corupţie.
etc.
Politicienii de teapa lui Nicolescu, Valeca, Drăghici, Rădulescu, Marin, Oprescu, Tudosoiu, Bratu, Gardin cu tot neamul lor au jefuit şi îngenucheat tot Judeţul Argeş. Indivizii nu s- au gândit niciodată la cei care i+au ales, ci doar la ce să mai facă să obţină un comision gen parandărăt consitent şi sănătos atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ.
Astăzi, România se confruntă cu o singură Mafie, numită MAFIA politicienilor.
Valentin
Petre, tot ce scrii este șablonat. Scrii așa sa te afli in treaba despre faptul ca toți politicienii sunt corupti
Petre
Poţi să- mă contrazici?
Dă- mi exemplu de un politician care nu este curvă.
Dora
Poate nu toți sunt corupți, dar…
PAPAPUI
PROFESORI
ILIE
Nu toată lumea poate să fie contabil de şcoală.
Contabil ajunge doar cel care oferă mita mai consistentă sau / şi alte avantaje inclusiv sexulae celor din I.S.J..
Pe de altă parte, domn contabil ai dreptate. Unde în altă parte mai găseşti oameni mai proşti (vorba lu matale) decât în sistemul de educaţie ?
Trebuie să recunoaştem că dacă un deştept ca matale a reuşit să prostească atâta popor de profesori, cei prostiţi nu pot avea altă denumire.
Şi cum îi prosteşti de mai bine de 3 ani ar fi momentul să te gândeşti că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Să- ţi pui întrebarea dacă dă vre-unul dintre proştii ăia de profesori peste matale şi- şi mai pune şi mintea cu matale pe unde mai scoţi cămaşa?
Pe de altă parte, ceea ce faci matale nu denotă decât că conductorii (cu toată cacofonia) de la ISJ. Argeş ţi- au dat mână liberă la călcat în picioare cadrele didactice.
ISJ Argeş neluând nicio (o)poziţie în această situaţie, nu denotă decât rahatul mare în care se scaldă şefii I.S.J.-ului.
Se impune ca politicienii de genul
– Manu de la Consiliul Judeţean,
– Valeca senator de Argeş si ministru nu se ştie pe unde
– Dragnea de la Prefectură şi de la Teleorman
precum şi alţi ciorditori să- şi spună părerea.
Şi tăcerea acestora de mai sus nu denotă decât, că RAHATUL ESTE MARE ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE DIN JUDEŢUL ARGEŞ