„Casa Albă”, acolo unde funcţionează Consiliul Judeţean şi Prefectura, se află în zodia… matriarhatului. Femeile sunt la putere aici, iar datele vorbesc de la sine. Astfel, dintre cei circa 40 de angajaţi ai Prefecturii, 25 sunt femei. La Consiliul Judeţean (aparatul propriu şi structurile subordonate), procentul femeilor este covârşitor: 85%. La Primăria Piteşti ponderea sexului frumos este ceva mai mică: 65%. Femeile stau însă mai prost la capitolul reprezentare în politică: doar trei sunt primăriţe în Argeş (una singură de oraş, la Ştefăneşti) şi doar două sunt parlamentare (una senator, una deputat).
Învăţământ
Reprezentantele sexului frumos deţin cele mai multe posturi şi în învăţământul preuniversitar argeşean. Potrivit statisticii Inspectoratului Şcolar, dintre cei 9.711 de angajaţi în sistem, 7.449 sunt femei (educatoare, învăţătoare, profesoare, personal didactic auxiliar, personal nedidactic). Ponderea femeilor este mare şi la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, unde lucrează 84 de doamne şi doar 32 de bărbaţi. La fel de multe femei întâlnim şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate: din 61 de angajaţi, 45 sunt femei. La Biblioteca Judeţeană sunt angajate 55 de doamne şi domnişoare.
La nivelul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, 380 de posturi sunt ocupate de femei, dintr-un total de 540. Egalitatea între… sexe o dibuim, cu îngăduinţă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş: dintre cei 60 de salariaţi, 37 sunt femei.
Claudiu DIŢA, Mirela NEAGOE