„Febra” BAC-ului! Subiectele la Română au fost neașteptat de ușoare.
Liceenii au scăpat, azi, de prima probă a Bacalaureatului. La prima oră a dimineții, între 7.30 și 8.30, s-a făcut accesul în săli pentru cei prezenți. Primii elevi au sosit vizibil emoționați, unii încă aveau cărți în mâini, chiar dacă nu mai era timp să-ți arunci ochii pe ele…! Puțini au fost însoțiți de părinți anul acesta, poate și pentru faptul că s-a intrat rapid în centre și cei mai mulți dintre tineri nu mai suportă nici măcar încurajările părintești, din pricina „febrei” BAC-ului. Unii au intrat încrezători, alții timizi și, desigur, printre ei – și unii cu moralul la pământ.
Haz de necaz Dacă la cele mai bune unități, vorbim despre Colegiile Brătianu, Zinca, Odobescu, Liceul Barbu sau Liceul Economic sunt și elevi care stăpânesc bine materia sau, oricum nu-și fac probleme pentru o notă de trecere, nu același lucru se poate spune despre celelalte licee, unde promovabilitatea este mult mai mică. Rata de eșec la Bacalaureat a crescut în ultimii ani, așa că așteptările nu pot fi, statistic, prea mari. Unii elevi, mai degajați, făceau chiar haz de necaz, spunând că, dacă anul trecut a fost comedie (n.r., ca subiect la examen)… anul acesta va fi tragedie! Proba la limba română, în general, dă bătăi de cap, mai ales băieților, fetele par mai încrezătoare când vine vorba despre romane sau poezie. Atmosfera din unitățile școlare a fost tensionată, pentru că, oricât ar vrea să fie stăpân pe situație, este imposibil pentru elev să nu simtă stresul acestor zile.
Au ieșit epuizați Proba a început la ora 9, timpul de redactare fiind de 180 de minute. La intrarea în centrele de examen, candidații s-au legitimat cu actul de identitate, iar orice material sau obiect deținut de aceștia a fost lăsat, sub supraveghere, la sala de bagaje. Elevii au putut lăsa acolo telefoanele mobile, culegeri de texte, materiale scrise, conspecte sau notițe de orice fel, până când au ieșit din sala de examen.
Epuizați, după aproape o oră de așteptare a subiectelor și cel puțin încă una (dacă nu trei) pentru rezolvarea subiectelor, tinerii au început să iasă unul câte unul. Așa cum era de așteptat, unii fericiți, alții dezamăgiți. Totuși, subiectele primite la română au fost mai ușoare decât se așteptau mulți elevi și profesori. La Real, fragmentul de la Subiectul I , din Ion Creangă, viața și opera, scris de George Călinescu, a fost foarte accesibil. Pornind de la textul suport s-a cerut și un eseu argumentativ despre recunoștința față de școlile în care s-au format. Subiectul II a propus spre analiză poezia A mele visuri… de Alexandru Vlahuță, iar la Subiectul III cerința a fost un eseu de analiză a particularităților unui text narativ la alegere, Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Pentru cei de la Uman, diferența a fost cerința de la Subiectul III, care a vizat o caracterizare de personaj dintr-o operă, la alegere (aceeși autori). Una peste alta, subiectele au fost neașteptat de ușoare, având grad de dificultate mediu.
Un poster reinterpretat Dar, pentru că subiectele și comisiile nu par pentru toți prietenoase, tinerii trebuie încurajați chiar și înainte de linia de finiș a cursei pentru diploma de BAC. În acest scop, redăm un poster optimist și amuzant, apărut pe Edupedu.ro, realizat în anii trecuți de un grup de elevi din Târgu Frumos, în colaborare cu unul dintre profesorii lor, fiind inspirat, la rândul lui, de un poster cunoscut, realizat în Al Doilea Război Mondial. Elevii l-au pus pe geam, la intrarea în liceu ca un mesaj pentru cei foarte descurajați, care trăiau până în ultima clipă cu senzația că nu vor lua BAC-ul. Așadar, poate fi folosit ca material motivațional și pentru liceenii din Argeș pentru că probele continuă…
Potrivit inspectorului școlar general Dumitru Tudosoiu, la proba de limba și literatura română s-au înscris 3.908 de elevi argeșeni. La examen au fost prezenți 3.823 de candidați, iar 85 nu s-au prezentat. Astăzi are loc proba obligatorie a profilului, iar mâine – proba la alegere a profilului și a specializării. Rezultatele inițiale vor fi afișate la 3 iulie, până la ora 12. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12-18.