FC Argeş ar fi împlinit sâmbătă 63 de ani de existenţă. Dacă unora nu le pasă, în sufletele foştilor fotbalişti şi în ale suporterilor, cei care s-au bucurat şi au suferit alături de acest club de-a lungul anilor, culorile alb-violete sunt încă vii, deşi le-au purtat şi le poartă echipe care n-ar avea dreptul s-o facă. Sâmbătă seară, o festivitate tristă a marcat acest moment.
Amical cu puştii lui Coman
Sâmbătă seară, cu începere de la ora 18, momentul aniversar a fost marcat de un joc amical, disputat de nou-promovata în liga a III-a în compania unei echipe de copii de la Şcoala de Fotbal Dani Coman. Pentru ca tristeţea aniversării să fie completă, meciul nu s-a jucat pe stadionul „mare”, cel ce poartă numele irepetabilului Dobrin, ci pe terenul sintetic. Unul prost, cu denivelări. Ca de liga a III-a. Şi cu două porţi metalice lăsate de izbelişte lângă cele două tuşe, potenţial pericol de accidente grave.
Tineri de ambele părţi
Despre joc în sine: copiii lui Coman au început timoraţi jocul, astfel că au încasat trei goluri în primele 15-20 de minute, toate după nişte erori flagrante în ce priveşte pasul la ofsaid. După pauză, meciul s-a mai echilibrat un pic, poate şi pentru faptul că au apărut mulţi puşti şi în echipa lui FC Argeş 1953. Oricum, în primul 11 al Argeşului îşi făcuseră loc vreo 3 sau 4 juniori, semn că antrenorul Mihăiţă Ianovschi face ceea ce, din tată în fiu, toţi din familia sa fac mai bine: cresc şi promovează jucători. S-a terminat 5-0, dar scorul n-a interesat, evident, pe nimeni.
Câteva cuvinte despre jocul lui FC Argeş: portarii, foarte tineri amândoi, ni s-au părut sub nivelul ligii a III-a. Titularul, masiv, dar greoi şi ezitant în puţinele intervenţii avute, iar rezerva, un copil care dădea semne de rătăcire prin careul de 16 metri. Fundaşii au jucat acceptabil spre binişor, dar au permis, totuşi, puştilor lui Dani Coman să aibă şi ei câteva situaţii bune de gol. Mijlocul şi atacul Argeşului, tot de nivel acceptabil, însă, cum spuneam, cu adversari atât de tineri e riscant să ne pronunţăm. În opinia noastră, cel mai bun jucător dintre cei pe care i-am văzut la lucru a fost tânărul Mormolea, de la FC Argeş 1953. Control bun al mingii, fizic gen „Bizonul” Gnohere, penetrant, puternic şi autor al câtorva execuţii de efect, Mormolea a arătat potenţial peste nivelul eşalonului III.
Doar FC Argeş şi atât
„Am jucat cu o echipă de copii. Următoarele amicale le vom perfecta împotriva unor echipe de acelaşi nivel cu noi. Abia atunci o să putem trage concluzia cam pe unde ne aflăm. Nu ştiu pe ce teren ne vom disputa meciurile de pe teren propriu din campionat. E treaba conducerii tehnice să stabilească asta. Eu pregătesc echipa să joace, indiferent pe ce teren”, ne-a declarat după meci antrenorul Mihăiţă Ianovschi.
Suporterii pezenţi la meci au marcat momentul cu câteva torţe, chiar şi cu o petardă, şi-au scandat dragostea pentru FC Argeş şi au demonstrat că, orice s-ar spune, FC Argeş 1953 rămâne singura echipă iubită de microbiştii piteşteni. Încă o dovadă în acest sens: de dimineaţă, la amicalul pe care echipa municipalităţii, SCM Piteşti, a susţinut-o împotriva colegei de eşalon CS Şirineasa (Vâlcea), au asistat la meci cam 20 de spectatori, cu ziarişti cu tot. La amicalul lui FC Argeş 1953 am numărat aproximativ 200-250. Ce n-am înţeles a fost scandarea: „M…e FRF!” Vor fi fiind mulţi vinovaţi pentru dispariţia FC Argeş, dar culpa FRF… care-o fi?
Moiceanu plânge
„Arma secretă” a alb-violeţilor Viorel Moiceanu are lacrimi în ochi ori de câte ori ne vorbeşte despre marea sa dragoste: „Parcă mi-ar lipsi o mână sau un picior de când s-a desfiinţat FC Argeş… acest sentiment mă încearcă! Nu pot spune în cuvinte câtă durere am în suflet! Este trist să vorbim la trecut despre adevărata echipă FC Argeş. Oare peste câţi ani vom mai avea o echipă în liga I? Ştim să distrugem valorile, nu să clădim ceva frumos şi de care să se bucure cât mai multă lume”, ne-a spus ieri fosta glorie a lui FC Argeş.
Cu buzunarele goale
Ilie Bărbulescu, fost fotbalist: „FC Argeş nu mai este, am rămas doar cu amintirile şi cu speranţa că într-o zi vom avea din nou echipă pe prima scenă a fotbalului românesc. Noi, foste glorii, alături de inimoşii suporteri alb-violeţi, am înfiinţat FC Argeş 1953, o formaţie pe care ne luptăm s-o susţinem în liga a treia. Spun ne luptăm pentru că echipa are mare nevoie de sprijin financiar. Toţi cei implicaţi punem suflet în această grupare”.
A dispărut acum trei ani
Clubul care a dat lumii fotbalişti intraţi deja în istoria sportului rege, FC Argeş, a fost desfiinţat în anul 2013, exact când se pregătea să sărbătorească 60 de ani de istorie. Una în care a câştigat de două ori titlul (1972, 1979) şi în alte două rânduri a fost la un pas. Măcinată de lupte interne şi rămasă fără finanţator, gruparea din Trivale a fost doar o umbră în ultimii ani, zbătându-se în mocirla ligii secunde. A rămas amintirea celor 44 de ediţii petrecute pe prima scenă a fotbalului românesc, driblingurile lui Dobrin, sprinturile lui Doru Nicolae, plonjoanele lui Cristian etc.
Tentative sortite eşecului
După desfiinţare, au apărut, în scurt timp, SCM Piteşti (echipă pe care municipalitatea o finanţează integral, care are de toate, dar care n-are mai mult de 10-20 de suporteri), apoi Clinceniul, cu numele schimbat în Academica Argeş, trupă care şi-a mutat cortul din Piteşti după un an. De asemenea, suporterii tradiţionali ai lui FC Argeş, alături de jucători emblematici ai clubului, au reînfiinţat vechiul FC Argeş, adăugând la numele echipei doar anul înfiinţării acesteia, 1953. De menţionat că FC Argeş 1953 nu beneficiază de niciun fel de sprijin din partea autorităţilor locale.
Bogdan DUMITRU
Sorin SIMION
5 Comentarii
Ionut
CARE FC ARGES? Ilie Bărbulescu, fost fotbalist: „FC Argeş nu mai este, am rămas doar cu amintirile şi cu speranţa că într-o zi vom avea din nou echipă pe prima scenă
Fara sa vrea domnul Bărbulescu spune adevarul si anume ca FC ARGES NU MAI ESTE SI O SA FIE DOAR DACA CINEVA CUMPARA BRANDUL, SIGLA, NUMELE SI MARCA FC ARGES.
ROG PUBLIC ZIARUL ARGESUL SA SPUNA PUBLIC CA ASTIA NU SUNT FC ARGES SI SUNT DOAR O GLUMA PROASTA SI O MINCIUNA IEFTINA. CAM ASTA E IN SINTEZA MORALA DECLARATIEI DL Bărbulescu CA EI NU SUNT FC ARGES SI CA VOR SA FIE DAR PENTRU ASTA TREBUIE SA CUMPERE MARCA DE LA ENOIU. MAI SUNT 3 SAPTAMANI SI INCEPE SEZONUL SI EI NU AU NICI DUPA CE BEA APA SI EI PRETIND CA DETIN MARCA FC ARGES. TOTUSI CHIAR ASA DE PROSTI NE CRED CEI 30 DE PSEUDO SUPORTERI SI PARTE DE PRESA CARE LE PROMOVEAZA MINCIUNA?
Stimate cititor, noi am scris mai înainte vreme despre această chestiune şi am precizat că FC Argeş 1953 nu e totuna cu FC Argeş. Prima echipă e expresia ataşamentului suporterilor pentru ceea ce a fost cândva cea de a doua. În rest, aveţi dreptate, cei de la 1953 nu deţin marca FC Argeş şi au şi o situaţie financiară cel puţin delicată. E incorect să spuneţi că le promovăm minciuna. N-o facem. Dar le admirăm ataşamentul pentru alb şi violet.
Ionut
Vreau sa va multumesc pentru raspun si si pentru faptul ca recunoasteti ca ei nu sunt FC ARGES S cel AUTENTIC SI NU DETIN MARCA FC ARGES.
Ma bucur si vreau sa va multumesc pentru faptul ca opinia cititorului conteaza si reactionati la ea.
Atasamentul este si el discutabil dar nu e momentul acum sa dezvolt de ce. Pe mine ma deranjaza ca ei peste tot pe unde merg spun ca sunt continuatori ai FC ARGES SI DETIN ACTE IN SENSUL ASTA CEEA CE MA BUCUR CA SI DVS RECUNOASTETI PRIN ACEST RASPUNS.
Am ajuns azi aici tocmai din vina lor care au cerut SCM apoi au abandonat SCM SI AM AJUNS IN SITUAGTIA JENAANTA DE A AVEA 2 ECHIPE CARE VOR SA DEVINA FC ARGES. Orgoliul lor prostesc ne-a adus aici chiar dacxa ei acum nu recunosc.
Va multumesc pentru raspuns si disponibilitatea de care ati dat dovada.
Fan Arges
Clar ca cei de la 53 nu sunt Fc Arges dar nu inteleg de ce sunt asociati cu Fc Arges.Acesti oameni Florin Dobre Popa Emil doar se folosesc de numele Fc Arges pt as pune bani in buzunar.Culorile alb violet le are si Scm si nici ei nu sunt Fc Arges deci trebuie spus pe fata intr un articol amplu despre ce incearca cei de la 53.Fc Arges a fost club serios nu umbla cu miloaga sa doneze lumea bani nu avea conturi bancare afisate pe situri de socializare.53 sunt doar o asociatie si nicidecum un Club.
Domnilor, e clar pentru toată lumea că FC Argeş nu mai există. S-a desfiinţat, iar marca şi palmaresul sunt de vânzare. Şi FC Argeş 1953, şi SCM reprezintă două încercări de renaştere a lui FC Argeş. Prima are sprijinul unui grup, însemnat, zicem noi, de suporteri şi, mai important, a multor nume grele ale fotbalului de la noi. Noi apreciem aceste eforturi. A doua, SCM-ul, nu are nici suporteri, nici nu credem că va avea vreodată şi nici multe nume mari alături. Şi lucrurile astea, credem noi, sunt evidente pentru oricine.
Despre onestitatea domnilor Popa şi Dobre nu ne putem pronunţa. Prezumăm pe oricine a fi de bună credinţă şi nu ne permitem să acuzăm pe nimeni de nimic, în general vorbind, în lipsa vreunei dovezi.
În rest, vom reveni cu un articol mai amplu, gen analiză, despre ce se (mai) poate face pentru renaştere lui FC Argeş, aşa cum ne-aţi cerut.
MihaiN
Pana una alta, ne numim Fc Arges 1953 Vulturii Alb-Violeti (prin hotarare definitive si irevocabila). Domnul Barbulescu oricum nu stie ce sa mai zica de cand a devenit consilier.
Acum tot posteaza de FCSB, poate mai prinde 30 de voturi.
Marca Fc Arges (adica stema pe care a promis ca o cumpara Ionica) este la Enoiu si probabil acolo va ramane. E vorba doar de stema
Oricine va cumpara aceasta marca nu va primi neaparat numele. Si cine il va cumpara, tot de jos va trebui sa plece. Repet: e vorba doar de emblem, nicidecum de marca, sigla, brand, nume etc…
iubitor de fotbal
FCArges nu mai exista,,lichidatorul fostului club va vinde marca cui plateste suma necesara deci nimeni ,deocamdata nu se poate numi FCArges. Punct..Vrem o echipa care sa poata promova in ligile superioare ,nu experimente idilice (sau nu prea). Vrem sa vedem fotbal de calitate in Pitesti nu anonimatul ligilor inferioare.