Cele 9.240 de vaccinuri antigripale gratuite distribuite de DSP Argeș în cadrul campanieiîmpotriva gripei de sezon sunt pentru oamenii care lucrează în spitale, la Serviciul de Ambulanță și în unități de asistență medico-sociale (vor fi imunizați și rezidenții). Nicio doză din prima tranșă nu a ajuns în cabinetele medicilor de familie. În județ, necesarul de vaccinuri antigripale este de nouă ori mai mare (sunt 81.625 de persoane considerate cu risc mare de îmbolnăvire).
Cei care vor să se imunizeze împotriva gripei și nu pot primi gratuit vaccinul de la stat l-ar putea cumpăra de la o farmacie, la prețul mediu de 55 lei (Vaxigrip), dar numai în baza unei precomenzi. Cererea fiind foarte mare, stocurile au fost epuizate în mai puțin de două zile, ne-a spus o farmacistă. Deși s-a scumpit anul acesta, când pandemia de coronavirus a îngenuncheat întreaga planetă, vaccinul antigripal se vinde la liber ca pâinea caldă; prețul unei doze variază în funcție de calitățile acestuia.
Vaccinul antigripal tradițional (trivalent) oferă protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. Există însă și vaccinul tetravalent, care oferă protecție împotriva unui virus suplimentar B. Virusurile gripale de tip B au fost numite B/Victoria și B/Yamagata.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca vaccinarea antigripală să înceapă în luna aceasta ca să fie astfel evitată suprapunerea celor două infecții: gripă și Covid-19. Experții în sănătate se așteaptă ca sezonul gripal să debuteze mai târziu în acest an.
Un Comentariu
Aloe Vera
Nicio problema, cu protectia anti-covid ne protejam si de gripa sezoniera .