În secolul tehnologiei, când foarte multă lume îşi petrece mare parte din zi în faţa calculatoarelor, nici cei mici nu sunt scutiţi de acest obicei. Există riscul ca generaţiile viitoare să fie formate din tineri sedentari şi obezi. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, este esenţial să existe un cult al mişcării de la cele mai mici vârste.
Atât profesorii, cât şi părinţii sunt de părere că ar fi necesare trei ore de educaţie fizică pe săptămână. „Având în vedere că elevii sunt foarte solicitaţi la celelalte discipline, cred că ar fi nevoie de trei ore de sport pe săptămână. Aşa cum se pune în permanenţă problema alimentaţiei în şcoli, la fel trebuie ridicată şi problema mişcării. Trebuie multă mişcare în rândul copiilor, trebuie să-i facem să uite de calculatoare şi de telefoane mobile”, ne-a spus mămica unui elev în clasa a V-a la Şcoala „Mihai Eminescu” din Piteşti.
„Beneficii incontestabile”
Şi fostul manager al clubului FC Argeş Cătălin Barbu (în prezent observator FRF la ligile a doua şi a treia) este de părere că mişcarea înseamnă sănătate.
Acesta susţine, de asemenea, că două ore de educaţie fizică pe săptămână în şcoli sunt prea puţine. „În opinia mea, sportul oferă multiple beneficii copiilor nu doar la nivel de dezvoltare fizică, ci şi la nivelul socializării. Este foarte important să le spunem de pe acum celor mici că mişcarea înseamnă sănătate, iar sănătatea este echivalentă cu viaţa. Sportul are beneficii incontestabile pentru cei mici şi trebuie făcute eforturi de promovare a mişcării în rândul elevilor. Din păcate, în România este în floare un fenomen nesănătos. Pe unii dintre părinţi nu-i prea încântă ideea de mişcare la şcoală, aşa că fac rost de scutiri, preferând să-i lase pe copii pe tuşă. Cred că toţi copiii sunt entuziaşti şi dornici de mişcare, dar trebuie încurajaţi şi sprijiniţi. Uitaţi-vă în jur şi veţi vedea că obezitatea în rândul copiilor este la cote alarmante. Studiile au arătat că sportul reduce predispoziţia la obezitate cu 40%. Sportul practicat în mod regulat ameliorează funcţionarea organelor, reduce problemele cardiace şi obezitatea, înviorează celulele, oxigenează creierul, sporeşte bucuria de a trăi şi eficacitatea mentală. Un copil care nu face deloc mişcare este precum o pasăre fără aripi”, ne-a declarat nimeni altul decât fostul conducător al clubului FC Argeş din perioada 2010-2013.