* Cei care nu țin sărbatoarea vor fi pedepsiți de Iele
În sărbătoarea Rusaliilor intră Duminica Rusaliilor (4 iunie) şi lunea (5 iunie, Sfânta Treime).
Străvechea sărbătoare este preluată din mitologia romană (Rosalia, Sărbătoarea Trandafirilor, era o zi închinată cultului morţilor – se aduceau ofrande: alimente şi trandafiri pentru îmbunarea sufletelor celor dispăruţi). Din punct de vedere bisericesc, această sărbătoare este considerată ca fiind ziua de naştere a Bisericii creştine.
Cine se ceartă de Rusalii e luat de… Iele. De această sărbătoare e bine să porți în sân sau la brâu trei fire de usturoi ori de pelin spre a fi feriți de mânia Ielelor.
Ielele sunt făpturi fabuloase, înzestrate cu puteri magice, de seducţie, care sălăşuiesc în văzduh, munţi, peşteri, păduri şi pe malul apelor şi cascadelor. Se spune că cei care nu țin sărbatoarea de Rusalii vor fi pedepsiți de Iele. Acestea le vor lua mințile sau îi vor schilodi.
În basmele populare regăsim Ielele ca pe nişte făpturi tinere cu o mare putere de seducţie şi cu puteri magice, fecioare zănatice care dansează goale sau înveşmântate în văluri diafane. Unde încing ele hora, în urma lor pământul rămâne ars şi neroditor, iar în unele locuri se spune că dacă animalele vor muri dacă vor paşte acolo. Fiice ale Lunii, Ielele ies la dans în special în puterea nopţii, în păduri, poieni sau pe maluri de râu şi încing hore nebune, vesele, pe care niciun om nu ar trebui să le vadă.
Despre cei care le vânează sau le văd întâmplător se spune că fie dispar, fie amuţesc, fie sunt sluţiţi, deoarece, chiar dacă nu sunt socotite a fi genii rele, Ielelor nu le place să fie văzute de muritori.
Femeile duc la biserică frunze de nuc și de tei. Rusaliile îi pedepsesc pe aceia care lucrează în această zi considerată a dansului lor.
Rusaliile îi pedepsesc și pe cei ce care merg la câmp cu o boală zisă amorțeală, dambla, luat de vânt sau ologeală.
La sate, unde tradiţia se păstrează mai bine, oamenii duc la biserică pentru sfinţire crengi de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Aceste crenguţe se agăţă apoi la straşina caselor sau la icoane. Se spune că acestea ar căpăta puteri miraculoase pentru vindecarea celor care suferă de surzenie. Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor şi a grindinii.
Preoţii şi sătenii ies pe câmp în ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinţi apa şi a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindină.
Legat de Rusalii este faimosul joc al căluşarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de Iele, zânele rele.
Mirela NEAGOE