În premieră națională, Fundația Conservation Carpathia (FCC) a demarat un program de reintroducere a zimbrului în munții Făgăraș. Pe termen lung este planificată reintroducerea graduală a acestei specii până la formarea unei populații stabile de 30 de zimbri în zona inițială.
Selecția zimbrilor a fost făcută pe baza cărții de pedigree europene, astfel încât să asigure adaptarea rapidă a acestei specii la mediul înconjurător și să ofere șanse maxime de supraviețuire. Pe măsură ce numărul de zimbri va deveni stabil, biodiversitatea va beneficia direct: poienile vor fi menținute prin pășunatul zimbrilor, totodată spre beneficiul cerbilor și a căprioarelor, iar fauna sălbatică se va reîntregi.
Săptămâna trecută, cinci zimbri din Suedia şi unul din Marea Britanie au fost aduşi în Munţii Făgăraş, în zona comunei Lereşti. Transportul face parte din programul de reintroducere a acestor animale în Făgăraş.
La finele anului trecut, în zona lacului Pecineagu şi în zona Lereşti, ambele din Argeş, au mai fost aduşi 17 zimbri de la Parcul Natural Vânători Neamţ și Valea Zimbrilor Vama Buzăului, precum şi din rezervaţii din Marea Britanie (EAZA), Suedia (EBCC Scandinavia) şi Germania. Prezența unui vițel observat de rangerii FCC alături de turmă a confirmat faptul cărumegătoarele pe cale de dispariție se simt ca acasă în Munții Făgăraș. Reproducerea în mediul natural și în liberate este una dintre dovezile clare ale faptului că programul respectivmerge în direcția bună.
<<„Bine am ajuns! Unde mă înregistrez, unde primesc masa, unde dorm; reguli de comportament în țarcul de carantină unde îmi voi petrece următoarele săptămâni”, citea… zimbrul la coborârea pe pământ românesc. Un nou transport de zimbri din Suedia a ajuns în zona de reintroducere Lerești, în Munții Făgăraș. Familia zimbrilor din Făgăraș crește încet-încet și frumos. Veștile din zona de reintroducere Pecineagu sunt la fel de bune. Atât turma eliberată anul trecut, cât și noii veniți iarna aceasta sunt bine și sănătoși”>>, a postat pe Facebook Fundația Conservation Carpathia.
Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa. Cu o influență benefică asupra naturii și conviețuind în armonie cu omul, zimbrul se reîntoarce acasă. Puternic, maiestuos, acest animal aflat pe cale de dispariție a fost iubit și prețuit de români de-a lungul a sute de ani.