Zile trecute, Ioan Mâzgă, de 34 de ani, din Curtea de Argeş, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Individul a scăpat destul de ieftin, cum se zice, magistraţii ţinând cont că, în timpul cercetărilor, el a colaborat cu procurorii, cărora le-a oferit o serie de informaţii.
S-a dat drept şef la DNA
Aflat în detenţie la Penitenciarul Giurgiu, Mâzgă, zis şi Andreea Marin întrucât are tatuat pe frunte numele vedetei, a pus la cale un adevărat mecanism infracţional, prin care a încercat să stoarcă bani de la diverşi naivi. Astfel, în septembrie 2015, deţinutului cu pricina i-a venit ideea de a se recomanda drept… procuror-şef adjunct în structura centrală a DNA. În acest context a avut mai multe discuţii telefonice cu o persoană, susţinând că, prin poziţia pe care o deţine, are influenţă asupra procurorilor din subordine şi poate ajuta o rudă a persoanei respective să scape de acuzaţiile aduse, în schimbul a 50.000 euro. Ion Mâzgă şi-a găsit şi un complice, pe Mihai Alexandru Pandrea, de 33 de ani, din Zărneşti, Braşov, un fost coleg de celulă. Ştiindu-se cu musca pe căciulă, în sensul că avea antecedente penale, de teamă să nu fie prins, acesta a racolat alte două persoane, pe care le-a trimis în locul său la punctul de întâlnire. Între timp, persoana contactată a intrat la idei şi a formulat denunţ. Pe 6 septembrie 2015, denunţătorul s-a întâlnit cu trimişii lui Pandrea la Zărneşti, iar în momentul când le-a dat 14.000 lei ca primă tranşă din suma convenită, au apărut poliţiştii şi adevăraţii procurori, care au realizat flagrantul.
Borfaş cu tupeu
După cum v-am informat la momentul potrivit, pentru a-şi pune în aplicare planul, Mâzgă s-a dat peste cap ca să afle informaţii despre potenţialele victime. „Prevalându-se de aceeaşi influenţă pe care afirma că o are din perspectiva funcţiei deţinute, inculpatul a contactat telefonic lucrători de poliţie, inclusiv de la dispeceratele unor unităţi de poliţie din ţară sau centre de arest preventiv, pentru a obţine informaţii nedestinate publicităţii privind persoanele arestate preventiv şi membrii familiei sau cunoscuţi. Aceste acţiuni au fost realizate în scopul identificării persoanelor cu afaceri judiciare sau apropiaţilor acestora faţă de care, în schimbul obţinerii umor sume de bani, a traficat influenţa, pe care o avea din perspectiva aşa-zisei funcţii de procuror-şef adjunct al DNA”, precizau anul trecut procurorii Anticorupţie.
Puşcăriaş cu vechime
Recidivist, Ioan Mâzgă e cunoscut ca un cal breaz anchetatorilor, după ce ultimii 16 ani de viaţă i-a petrecut numai prin penitenciare. Puşcăriaş cu state vechi, individul a dovedit şi foarte multă imaginaţie. Astfel, în timp ce era în detenţie la Penitenciarul Craiova, el a făcut mai multe denunţuri, în care afirma că, înainte de a fi închis, ar fi ucis trei femei pe care le-a îngropat într-o pădure din Argeş, s-a lăudat că ştie unde sunt îngropate patru persoane, victimele unor criminali pe care îi cunoaşte, sau că ştie unde ar fi fost ascuns cadavrul Elodiei Ghinescu. Tot el i-a pus pe drumuri pe procurorii DIICOT Craiova, care împreună cu trupe speciale ale jandarmeriei au descins, în două rânduri, pe strada Chiriţeşti din Curtea de Argeş, unde Mâzgă susţinea că ar fi îngropat nişte arme în pădurea din apropierea Colegiului Naţional „Vlaicu Vodă”. Săpăturile efectuate nu au scos nimic la iveală şi s-a ajuns la concluzia că totul era doar o invenţie.
Liber doar un an
Referitor la Mihai Alexandru Pandrea, nici el nu este uşă de biserică. În 2010, el a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru favorizare a infractorului. Ajuns la Penitenciarul Codlea, în iunie 2014 a contestat decizia comisiei de liberări condiţionate care i-a respins cererea. Tribunalul Braşov a admis acţiunea şi pe 30 septembrie a dispus punerea de îndată în libertate condiţionată a deţinutului cu pricina. Este motivul pentru care, ştiind că orice altă infracţiune comisă în perioada de încercare l-ar trimite înapoi în puşcărie, după ce a fost cooptat de Mâzgă, el a racolat alte persoane ca să ridice cei 14.000 lei pretinşi de fostul său coleg de celulă. Şi de ce s-a temut n-a scăpat, pentru că un an mai târziu tot după gratii a ajuns.
C.O.