Ieri, procurorii DIICOT Vâlcea procurori ai DIICOT Vâlcea şi ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a IGPR, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi serviciului similar din Vâlcea au efectuat 26 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în infracţiuni informatice în judeţele Vâlcea, Olt şi Argeş, precum şi în Capitală.
Vindeau vrabia de pe gard
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2014 – 2016, suspecţii au indus în eroare mai multe persoane din diverse state membre UE, organizând licitaţii false pe internet. Cu alte cuvinte, banda cu pricina vindea vrabia de pe gard, dar a reuşit să producă oa pagubă de peste 900.000 euro. Pentru a-i reuşi planul, gruparea ar fi postat din România anunţuri fictive de vânzare a unor utilaje agricole, pe site-uri specializate în vânzări online. Astfel, mai întâi suspecţii ar fi luat legătura pe internet cu potenţialii clienţi din străinătate şi au discutat despre produsele oferite la vânzare. Apoi, cumpărătorii ar fi fost îndrumaţi să achite în avans contravaloarea obiectului prin transfer bancar într-un cont deschis în… Polonia. Ulterior, banii erau transferaţi prin sistemul banking online în conturi deschise la unităţi bancare din România şi retraşi fie de la ghişee, fie de la ATM-uri. În urma percheziţiilor au fost ridicate 15 carduri bancare, 28 de telefoane mobile, 30 de cartele SIM, 1.430 lei, suporţi cartele, opt hard diskuri, opt laptopuri, două unităţi centrale, o tabletă, un card de memorie, 14 stickuri, un buletin italian fals, documente şi înscrisuri care îi interesează pe anchetatori.
Organizare pe paliere
Din datele de anchetă rezultă că escrocii erau organizaţi milităreşte pe trei paliere, fiecare având stabilite anumite atribuţii. Primul palier era format din persoane care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe care în realitate nu le deţineau, pe site-uri de profil, fiind numiţi în argou „lansatori” şi care erau destinatarii finali ai banilor obţinuţi ilicit. Al doilea palier era format din suspecţii care racolau alţi participanţi implicaţi în deschiderea conturilor, ridicarea banilor şi predarea lor capilor reţelei. Ultimul palier era constituit din suspecţii al căror rol era de a dobândi şi a deţine bunuri, cunoscând că provin din comiterea de infracţiuni, respectiv de a sprijini transferul de asemenea bunuri de către cei care deţineau controlul online al conturilor.
Suspecţi duşi la audieri
Totodată, în urma extinderii verificărilor a rezultat că din gruparea în cauză mai făceau parte şi alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era de a transporta săgeţile la unităţile bancare din ţară sau din străinătate pentru deschiderea de conturi şi/sau ridicarea sumelor de bani virate de cumpărătorii de bună credinţă înşelaţi de escrocii români. Potrivit anchetatorilor, în plasa infractorilor au picat cetăţeni din Germania, Austria, Spania, Belgia şi chiar România. În urma descinderilor de ieri, 26 de persoane cu vârste între 21 şi 46 de ani au fost conduse la audieri la DIICOT Vâlcea. La acţiuni au mai participat mascaţi ai Serviciilor de Acţiuni Speciale Olt şi Piteşti, ai Brigăzii Mobile de Intervenţie Jandarmi „Fraţii Buzescu” din Craiova şi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române „Mihai Viteazu” Bucureşti.
Val Nicolau