Punctele de interes care în alte oraşe sunt exploatate în folosul cetăţenilor, la noi sunt lăsate de izbelişte. În capitală de pildă, zeci de cetăţeni se plimbă sau fac sport pe marginea Lacului Morii, în Herăstrău sau Tineretului, la Cluj este de asemenea o zonă amenajată lângă parcul Gheorgheni ş.a.m.d. La Piteşti, faleza Argeşului (zona Ştrand) a fost abandonată de către autorităţi, iar bălăriile mai au un pic şi fac coroană deasupra asfaltului turnat acum 50 – 60 de ani. De la Podul Viilor şi până în Prundu zona este de o sălbăticie cruntă, iar intervenţiile umane merg tot înspre distrugere: sunt aruncate tot soiul de deşeuri, în special pet-uri şi moloz sau alte resturi de materiale provenite din construcţii.
Întreaga faleză nu beneficiază de iluminare pentru că piteştenii în general se feresc să calce pe acolo, mai ales la ceas de seară. Am văzut totuşi puştani visători care privesc Argeşul de la ponton, imaginându-şi ce frumos ar fi dacă ar circula vaporaşe cum se întâmpla odată. Locul este însă frecventat şi de indivizi dubioşi pe care ai face bine să-i eviţi, iar amănuntele sunt de prisos.
Ideea de a explora faleza mi-a venit când mă plimbam în parcul Lunca Argeşului, un loc de altfel potrivit şi plăcut pentru activităţi fizice, inclusiv cu bicicleta. Sub Podul Viilor pista bicicliştilor se termină însă brusc, semn că administraţia locală a strâns cureaua şi n-a mai dorit să cheltuiască un sfanţ pentru a-i da o continuitate (dar aşa e în tot Piteştiul cu pistele de biciclete). Pentru a surprinde mai bine detaliile, am luat-o la pas pe lângă piaţa de en-gros, făcută cred fără rost din moment ce e pustie – şi pe lângă parcul Ştrand care nu poate fi zărit din pricina vegetaţiei cu specific tropical.
La câţiva zeci de metri de pontonul unde acostau acum câţiva ani vaporaşe, zona cu asfalt din cretacic se termină şi ea. Urmează o potecă îngustată din pricina bălăriilor care s-au extins de-o parte şi de alta a drumului, iar puţinii oameni care bat calea se opresc din când în când şi privesc uimiţi la cum se transformă acest loc. Aventura se încheie cu un obiectiv deloc de admirat – un WC public dezafectat şi un spaţiu improvizat unde zac mai multe maşini dezmembrate.
Ar putea fi altfel? Desigur că da. Există interes? Din câte se vede, nu prea…