Din 24 ianuarie, un copil din Mioveni se află internat la Spitalul de boli infecţioase „Victor Babeş” Bucureşti cu diagnosticul de scarlatină. Este primul caz confirmat în Argeş de când a debutat anul şcolar (au fost şi opt suspiciuni). Sala de clasă în care a învăţat elevul bolnav a fost dezinfectată, iar persoanele care au intrat în contact cu el (colegii, profesori) sunt supuse triajului epidemiologic (zece zile, din momentul internării).
„Boala infecto-contagioasă a copilăriei este determinată de acţiunea unei toxine eliberate de către streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, râs sau vorbit, de aceea, colegii de clasă ai elevului bolnav trebuie să-şi facă analiza numită exudat faringian, care este gratuită, pentru copii, la orice laborator din judeţ. Infecţiile cu streptococ apar în gât sau în nas”, a explicat medicul epidemiolog Maria Păun.
Pentru scarlatină nu există vaccin. Boala cauzată de streptococ debutează cu angină (roşu în gât). Apar febra, astenia, tulburări digestive şi erupţia pe piele sub forma unor bubiţe roşiatice, care se descuamează când se usucă, iar limba devine zmeurie. Tratamentul se face la spital cu antibiotic. Afecţiunea poate să recidiveze la maturitate şi în cazul celor care au făcut-o în copilărie, şi pot fi forme mai uşoare sau pot să apară reacţii imune care să dea manifestări articulare şi cardiace.
Mirela NEAGOE