Franţa este, a fost şi sunt sigur că va rămâne simbolul imuabil al libertăţii.
Al Doilea Război Mondial era oprit în Franţa, pe jumătate ocupată de trupe germane. Cealaltă jumătate a ţării era administrată de guvernul de la Vichy. Care nu era altceva decât o slugă a ocupanţilor nazişti. La 16 iulie 1942 şi în zilele următoare la cererea germanilor, peste 13 mii de evrei, din care 4 mii de copii, au fost arestaţi la domiciliul lor la Paris şi în periferia capitalei. Operaţiunea a fost executată de 9 mii de funcţionari francezi la ordinele lui René Bousquet, şeful poliţiei de la Vichy. Li se reproşa că sunt evrei. Au fost luaţi din locuinţele lor şi transportaţi cu autobuze către velodromul de iarnă din Paris. Aveau să stea acolo cinci zile, în condiţii inimaginabile, înainte de a fi trimişi în lagărele de tranzit din Franţa şi de acolo în lagărele de exterminare naziste de la Auschwitz – Birkenau. Majoritatea au fost exterminaţi, mai puţin de o sută au scăpat.
Azi, la 75 de ani de la acest macabru eveniment, preşedintele Republicii va accentua importanţa luptei contra antisemitismului. A trebuit să aşteptăm 1995 ca să auzim pentru prima dată venind de la preşedintele Republicii cuvintele de recunoaştere: „Da, nebunia criminală a ocupantului a fost susţinută de statul francez”. În câteva cuvinte, în 1995, Jacques Chirac, preşedintele Republicii, a schimbat poziţia predecesorilor săi: „Da, poliţiştii francezi s-au dus să-i aresteze pe evrei”.
În timpul campaniei electorale pentru preşedinţia Franţei de acum câteva săptămâni, Emmanuel Macron a recunoscut într-un discurs: „Poliţiştii francezi sunt cei care s-au dus să-i ia pe evrei. Este realitatea şi este o crimă contra umanităţii. Trebuie să ne privim trecutul în faţă, inclusiv paginile cele mai întunecate, pentru a spune adevărul pe care-l datorăm concetăţenilor noştri”, a spus Emmanuel Macron.
Acum două zile, prim-ministrul Israelului a participat la comemorarea arestărilor de la Vel d’Hiv. Apoi s-a întreţinut cu preşedintele Franţei la Palatul Elysée. În program, legăturile între cele două state, conflictul israelo-palestinian – Franţa pledează pentru recunoaşterea completă şi deplină a celor două state – şi situaţia din Siria.
Au trecut anii…
Alex HOROVEANU