În perioada Postului Mare, paraclisul bisericii piteştene „Sfinţii Împăraţi” găzduieşte prima ediţie a expoziţiei „Icoana – calea spre veşnicie„. Alături de iconari îşi prezintă lucrările şi studenţi de la secţia „Artă sacră„ a Universităţii din Piteşti.
Nevoia de sacralitate
Printre cei care au admirat, la vernisaj, talentul artiştilor iconari din judeţul nostru s-au numărat arhiepiscopul ÎPS Calinic, părintele profesor Gheorghe Gârbea, părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu, profesorul Ioan Darida şi, nu în ultimul rând, cercetătorul ştiinţific Filofteia Pally.
„Icoana este o legătură, o comunicare sacră între zugrav şi ceea ce zugrăveşte. Iconarul este într-o rugăciune care ia chip de icoană”, a apreciat părintele Calinic. „Secretul icoanei este acela al întrupării Mântutorului Iisus Hristos”, a spus, la rândul său, preotul Gheorghe Gârbea. „Dacă vrem să ne salvăm sufletul şi harul – pe care toţi îl avem într-o formă sau alta, într-un domeniu sau altul – trebuie să coborâm în noi înşine şi să cercetăm cu multă luare aminte cu sufletul. Pentru că doar el ne poate aduce acea stare de purificare, de catharsis pe care anticii greci îl evocau ca examen suprem al experienţei de sacralitate. Şi avem nevoie de sacralitate!”, a considerat d-na Filofteia Pally.
2017 a fost declarat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.
Mirela NEAGOE
Foto: eparhiaargesului.ro