În „era noastră” (propun să numim aşa ultimele 3 decenii) au fost diverse tentative de unire a României cu acea parte a sa rămasă dincolo de Prut şi cunoscută sub denumirea geografică şi politică de „Republica Moldova”. La începutul anilor 90 într-o perioadă romantică, pe când unirea părea că e după colţ şi ce doar o problemă de câteva săptămâni au fost „podurile de flori”. Apoi a venit vremea când cultura a dat puternice semne de unitate, vremea când cărţile cu grafie latină atât de puţine în R.S.S.Moldova au fost trimise bibliotecilor moldovene, vremea când mii de elevi şi studenţi moldoveni au studiat în România. În permanenţă a funcţionat unirea prin principalele embleme ale Moldovei: bomboanele (absolut delicioase şi ecologice) de la „Bucuria” chişinăuană şi vinurile (mai ales) de la Cricova. Şi –de ce nu?- fetele atât de frumoase, venite de dincolo de Prut…
În aceeaşi mişcare centripetă de coagulare a interesului naţional spre unirea tuturor celor „de-o fiinţă şi de-o mamă”, acum, în anul centenarului Marii Uniri câteva biblioteci din Piteşti (reprezentând România) şi alte câteva din Republica Moldova au iniţiat şi dezvoltă Proiectul Educațional Internațional „Biblio START-UP – Unire prin cunoaștere”. Bibliotecile participante la proiect sunt din partea română – Biblioteca Gheorghe I. Ionescu – Gion, a Colegiului Național Ion C. Brătianu, (bibliotecar Iulia Guțu), Biblioteca Şcolii Gimnaziale Nicolae Iorga, (bibliotecar Gabriela Nuţă), Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu din Piteşti, judeţul Argeş (director prof. dr. Octavian Mihail Sachelarie), iar din partea Republicii Moldova – Biblioteca Publică Raională Vasile Alecsandri din Teleneşti, Gimnaziul Mihai Eminescu din Teleneşti, Liceul Teoretic Lucian Blaga din Teleneşti, Biblioteca Publică s. Crihana Veche, Raionul Cahul, Biblioteca Publică Raională Al. Donici din Orhei, Biblioteca Publică Orăşenească „Ion Creangă”, Floreşti, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, Ungheni. Proiectul iniţiat de bibliotecile piteştene şi cele moldovene se desfășară pe parcursul a trei ani şi are drept scop identificarea şi utilizarea unor forme, metode şi tehnici de apropiere prin cunoaşterea în comun a spaţiului românesc, a valorilor culturale moştenite de la istorie (sau create receent), conducând la comunitate culturală stimulată -de ce nu?- şi prin turism cultural
Conform datelor primite de la organizatorii Colegiului „Ion C. Brătianu” fiecare bibliotecă desfășoară diverse activități, care sunt postate pe grupul BIBLIOTECA Romania / Republica Moldova și sunt cunoscute, evaluate și apreciate de toți cei implicați în proiect. În acest activitatea Fotografia țării mele – care şi-a propus prezentarea unor importante obiective turistice, a fost realizată cu elevii colegiului printr-un concurs de fotografie la care au participat 10 elevi din clasele IX-XI, iar fotografiile au fost postate în mediul virtual pe grupul colegiului, spre cunoaştere şi evaluare. Cele mai votate fotografii au fost clădirea Colegiului Național Ion C. Brătianu și Biblioteca Gheorghe Ionescu – Gion, Colegiului Național Ion C. Brătianu.
Concursul de fotografie a fost finalizat printr-o expoziție a laureaţilor organizată la Bibliteca Județeană “DINICU GOLESCU”, expoziţie vizitabilă în perioada 29.01 – 11.02.2018. Pe simezele holului Bibliotecii cei interesaţi îi pot cunoaşte pe expozanţi şi lucrările lor: Andreea – Florentina Maicanu, clasa a XI-a (Clădirea de Patrimoniu a Colegiului Național ,,Ion C. Brătianu.” şi ,,Poarta sărutului” Târgu – Jiu), Alexandra Nilă, clasa a XI-a (,,Mănăstirea Prislop”, jud. Hunedoara şi
,,Biserica Neagră” din Brașov), Georgiana Horobeanu, clasa a XI-a (,,Cabana Bâlea Lac” şi ,,Scările templului ortodox ”de la Șinca Veche), Maria Alecsoiu, clasa a XI-a I (,,Stațiunea 2 mai”), Antonia Mira, clasa a XI-a (,,Marea Neagră – Eforie Nord” şi ,,Delta Dunării”), Antonia Burtan, clasa a X-a (,,Mănăstirea Curtea de Argeș”), Horia Iorgulescu, clasa a X-a (,,Turnul cu Ceas” din Sighișoara), Theodora Buzulică, clasa a X-a (,,Trasfăgărășanul”), Teodora Dumitrescu, clasa a X-a (,,Catedrala Încoronării din Alba Iulia” și “Vedere din Sibiu”), Bianca Mihaela Buncilă, clasa a IX-a (,,Cetatea Râșnov” şi,,Castelul Peleș”), Iulia Guțu, bibliotecar (“Biblioteca Universităţii Tehnice” din Iaşi şi
10 fotografii cu monumente emblematice din Republica Moldova). O importantă contribuție la organizarea acestei activităţi a avut-o profesoara de Arte Plastice Nicoleta Georgiana Barbu, care nu doar a îndrumat “paşii artistici” ai expozanţilor ci a şi panotat fotografiile expoziţiei.
Cristian Constantin
2 Comentarii
Delia Dumitrica
Aceasta este o initiativa splendida! Articolul d-voastra m-a emotionat. E cazul sa aratam sau macar sa incercam sa aratam ca liantul unei uniri este cultura. Observam ca ea traieste peste veacuri, indiferent de frontierele geografice impuse prin tratate politice rusinoase. Ma bucur enorm sa vad ca d-l director Octavian Sachelarie de Biblioteca NOASTRA din Pitesti nu si-a uitat menirea: raspandirea stiintei de carte. Dac-ati sti cate carti a donat copiilor români din Italia… Si, credeti-ma, vorbesc in cunostinta de cauza. As vrea sa stie Domnia Sa ca multe din ele au ajuns si pe mâinile si mânutele unor copii din Basarabia noastra (mi-e cam greu sa spun „Republica Moldova”). Prin modestele mele prestatii- specifice meseriei- transmit copiilor români si basarabeni deopotriva ceva…din cultura noastra…Atat cat pot eu… Va salutam cu drag de la Milano, pe dumneavoastra si gandurile d-voastra bune intru unire si Unire.
cristian constantin
Va multumim ca ne urmariti de la Milano si ca va intereseaza ce se mai face prin tara. Macar de va fi acest 2018 la fel de astral ca si 1918. Sa-l ajutam, asadar, fiecare cu ce poate, pe unde poate…