Pentru argeşenii stabiliţi în San Sebastian, iarba verde de acasă nu îi lasă…
De mai mulţi ani, argeşeanul Mihai Petre s-a stabilit în oraşul San Sebastian din Ţara Bascilor-Spania şi, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Cultura românească”, i-a propus primarului localităţii spaniole, Eneko Goia, aflat la al doilea mandat, să organizeze, în spiritul sărbătorilor de iarnă, o expoziţie culinară cu degustare. Evenimentul gastronomic cu delicii specifice judeţului Argeş este dedicat românilor din Diaspora. De pe masă nu vor lipsi sarmalele, chiftelele, cârnaţii, brânza şi ţuica de Albota etc.
În primăvară, Asociaţia „Cultura românească” va participa la un forum literar organizat de Biblioteca Centrală din San Sebastian, invitată fiind poloneza Olga Tokarczuk, posesoarea Premiului Nobel pentru Literatură pentru anul 2018. Mihai Petre şi-a propus să intermedieze legătura autorităţilor din Argeş cu scriitoarea recompensată cu Nobel, pentru ca o astfel de întâlnire culturală să aibă loc şi la Piteşti.
Fiind în preajma Crăciunului, Mihai Petre a venit pentru câteva zile acasă şi a donat unor biserici din judeţ daruri pentru oamenii nevoiaşi (haine pentru copii şi bătrâni, jucării etc.).
Mihai Petre a fost, până nu demult, preşedintele PNL Spania Diaspora, dar şi-a reorientat convingerile politice în al doilea tur de scrutin, în urma conferinţelor de presă organizate separat de către cei doi candidaţi la preşedinţie. Stând în faţa televizorului, la mii de kilometri depărtare, Mihai Petre a fost atent la transmisiile care au ţinut loc de dezbateri; după ce i-a analizat şi ascultat pe cei doi adversari, tânărul a schimbat „barca” politică, trecând la PSD Spania Diaspora.
Ţara Bascilor este socotită a doua Elveţie a Europei. Mihai Petre a povestit că produsele, serviciile şi utilităţile sunt foarte scumpe în această parte de lume, dar şi salariile sunt pe măsura nivelului de trai ridicat. Bărbaţii argeşeni care locuiesc în oraşul San Sebastian sunt bine plătiţi la locurile lor de muncă. Ei sunt angajaţi mai ales în fabrici (de trenuri, tramvaie, lifturi etc.), iar femeile din Argeş, acelea care nu sunt casnice, îşi asigură câştigul din îngrijirea bătrânilor spanioli.
San Sebastian „a adoptat” sute de români, între care şi argeşeni. Unii dintre ei şi-au format familii în străinătate. Au şi copii. Şcolile din Spania sunt pline de elevi români care sunt fruntaşi la învăţătură. Dar indiferent prin ce ţări rătăceşte, munceşte şi trăieşte românul, dorul de casă şi de iarba verde de acasă nu îl lasă. Este şi cazul românilor din San Sebastian. Mihai Petre spune că mulţi dintre argeşenii care lucrează în oraşul spaniol au început să îşi construiască în Argeş case fiindcă au de gând să se întoarcă acasă.