# Patru ustensile din aşezarea dacică de la Cetăţeni
Muzeul Judeţean expune în martie, în cadrul microexpoziţiei „Exponatul lunii”, un creuzet, un tipar, o dăltiţă şi un punctator – patru ustensile de orfevrărie, descoperite în aşezarea dacică de la Cetăţeni. În ceea ce urmează, specialiştii muzeului descriu cele patru piese, menţionând că sunt datate în secolele I î.Hr. – I d.Hr.
Creuzetul este un recipient de lut folosit pentru topirea metalului. Tiparul din lut are faţa interioară plată, prevăzută cu o adâncitură de formă circulară; în mijlocul cercului se află o perforaţie rotundă în care se introducea nitul de legătură cu tiparul pereche. Dăltiţa este din bronz, cu secţiune circulară şi partea activă (lama) rectangulară. Punctatorul e tot din bronz, cu secţiune rectangulară, ascuţit la vârf.
„Piesele au fost descoperite în săpăturile arheologice efectuate în aşezarea dacică de la Cetăţeni, din anul 1960. Nu este clar dacă toate cele patru ustensile folosite la producerea podoabelor au apărut împreună, marcând prezenţa unui atelier de orfevrărie. În sectorul unde au fost efectuate cercetările arheologice din campania menţionată au apărut mai multe locuinţe. Surprinzătoare este prezenţa în inventarul acestor locuinţe a unui număr important de obiecte de podoabă, situaţie determinată, probabil, de prezenţa unui atelier”, mai arată în comunicatul transmis Muzeul Judeţean.