În repetate rânduri am relatat despre urşii care coboară din pădure şi dau iama prin gospodăriile oamenilor, care caută mâncare la tomberoanele de gunoi amplasate pe Transfăgărăşan sau care primesc mâncare de la turişti. Dar ceea ce s-a întâmplat luni dimineaţă depăşeşte orice închipuire şi arată că pentru unii dintre semenii noştri inconştienţa nu are limite.
Într-o filmare făcută ceva mai sus de barajul Vidraru şi postată pe reţele de socializare se vede cum o fetiţă ce pare să nu aibă mai mult de 10 ani hrăneşte din mână un urs de aproximativ doi ani. Imaginile au fost înregistrate de un turist revoltat, care a povestit că lângă copilă se afla chiar tatăl ei, care o îndemna să se apropie.
Pericol ignorat
Bărbatul a înregistrat scena de la distanţă şi le-a cerut oamenilor să se îndepărteze, dar nu i s-a dat importanţă, motiv pentru care a sunat la 112, dar jandarmii montani nu au mai găsit pe nimeni la faţa locului.
Filmarea arată că adultul a fost primul care a hrănit animalul, moment în care fetiţa a vrut să mângâie ursul. Apoi, încurajată de tatăl său, i-a dat şi ea sălbăticiunii să mănânce din mână. Niciun moment nu s-au gândit că nu au de a face cu un animal de companie, ci cu un urs care putea să atace în orice clipă, iar tatăl iresponsabil şi fiica ar fi fost victime sigure.
Filmarea a fost făcută în zona kilometrului 60 al Transfăgărăşanului, în dreptul dumului de acces către Molivişu.
Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş, a declarat că astfel de situaţii trebuie evitate. „Turiştii nu trebuie să hrănească urşii. Există state în lume, cum ar fi SUA sau Canada, unde poţi vedea ursul din maşină. Încetineşti, te uiţi şi continui deplasarea, nu-i dai de mâncare. Vorbeam cu un coleg care spunea că în SUA sunt amenzi dacă le dai să mănânce. Dacă înveţi ursul să îi dai pe marginea drumului să mănânce, va veni în continuare”, afirma Ion Sănduloiu.
Fără grătare!
Totodată, şeful salvatorilor montani argeşeni consideră că turiştii ar trebui să renunţe la obiceiul grătarelor, deoarece urşii, care au de două ori mirosul mai fin decât câinele, ies din pădure dacă simt miros de mâncare. Dacă simt miros de carne, vor încerca să obţină hrană şi pot deveni agresivi dacă sunt împiedicaţi să ajungă la hrană. Sub nicio formă turiştii nu trebuie să se apropie, să nu facă selfie-uri, să nu încerce să interacţioneze cu urşii aşa cum s-a întâmplat de multe ori. Aparent inofensivi, aceştia sunt animele sălbatice, care au comportament imprevizibil şi pot ataca în orice moment existând riscul producerii unei tragedii.