Adevărate comunicate de război au devenit, de la o zi la alta, știrile oficiale despre ofensiva Covid. Ele induc neliniști, teamă, frică, o nesiguranță a zilei de mâine. Toate acestea sunt întreținute de numărul mare – adevărate recorduri zilnice! – de îmbolnăviri, de incapacitatea crescândă a secțiilor ATI, de îngreunarea serviciilor medicale, agravarea unor boli cronice, pentru că spitalele nu mai primesc – sau o fac foarte greu! – cazuri cu așa-zisele comorbidități: boli de inimă, cancere și câte și mai câte îi este dat omului să sufere… Asistăm la o realitate îngrijorătoare, care te duce cu gândul la blocarea sistemului sanitar; deja se vorbește despre „spitalele roșii” (cele care tratează Covidul) și „spitalele verzi”, care riscă să devină – și ele – roșii!
Și, ca și cum totul n-ar fi de ajuns, specialiștii pun sub semnul îndoielii eficiența unor medicamente, până de curând adevărate fetișuri! Astfel, se afirmă că tratamentele cu Redemsivir, cu plasmă, cu Dexametazonă sau Tocilizumab – folosite până acum – nu dau rezultatele așteptate. Ce speranță să mai aibă bieții bolnavi? Noroc că, până acum, județul nostru nu este prins în statisticile în care numărul îmbolnăvirilor crește. Există viață și în aceste condiții de pandemie? Există și ar trebui să existe. Politicienilor li se umflă fierea după alegerile din decembrie; pentru ei n-ar exista, parcă, pandemia! Haideți să nu capitulăm și să privim partea plină a paharului! Românul are o vorbă înțeleaptă: fă-ți vara sanie și iarna car. Adică să fii mereu pregătit, să nu te învingă timpul și să fii deasupra acestuia.
După ce am atras atenția asupra prioritizării, de către primari, a obiectivelor de îndeplinit în fiecare an de mandat, aș vrea să mă refer la unul important: Simfonia Lalelelor. Laleaua a devenit brandul Piteștiului; este în stema municipiului. De fapt, Dacia, Simfonia și ICN pun Piteștiul pe harta țării. „Argeșul” a atras atenția asupra unui fapt foarte important: lucrările din Piața Primăriei să fie gata la data Simfoniei Lalelelor. Ar fi corect! O Simfonie în care nu comercialul (și el inclus) să domine, ci partea culturală, științifică. Dr. ing. Ilarie Isac, inițiatorul Simfoniei, a prezentat Primăriei și tuturor factorilor decidenți câteva sugestii. Argeșul, Piteștiul sunt capitala horticulturii românești: pomicultura, viticultura, dendrologia sunt reprezentate de institute de cercetare. Ar fi normal ca Simfonia să debuteze cu un simpozion științific la care să fie invitați specialiști din țară și de peste hotare. O Expoziție Națională Horticolă permanentă ar fi o medalie de aur pentru imaginea Piteștiului! De asemenea, având și facultate de profil, n-ar fi deloc rea înfiriparea unei Grădini Botanice, în care studenții să-și valorifice cunoștințele. Parcurile, intrările în Pitești ar trebui să devină covoare de lalele. Există soluții ca lalele să-și afle locul cuvenit și pe Calea București?Simfonia Lalelelor a devenit, prin perenitate, un punct important în calendarul manifestărilor naționale. Primăria ar trebui să se sprijine pe sugestiile specialiștilor și să dea Simfoniei „partitura” cu adevărat națională. Piteștenii vor modernizare: obiective mari pentru edili capabili, nu mărunți, hârșiți în pavele și borduri…
3 Comentarii
Anonim
De fapt, „toată lumea” se învârteşte în jurul cozii…”până o ia mama dracului” !?
Aloe Vera
Toamna-i toamna, iarna vine . Pan’la primavara / nicio speranta , poate … dupa .
Anonim
Dupa ce Pendiuc si Ionica au furat brandul Simfoniei lalelelor de la un student de la Academia de Arte nici nu ma mira ca se vor umple de ….pana si urmasii lor