Aşa cum v-am informat într-o ediţie anterioară a ziarului nostru, la sfârşitul săptămânii trecute, Jandarmeria Argeş a desfăşurat un amplu exerciţiu de salvare-evacuare a doi turişti străini care au plecat pe traseul cabana Piatra Craiului – Cheile Dâmbovicioarei, iar după o anumită perioadă de mers au pierdut traseul marcat şi au ajuns într-o zonă greu accesibilă. Intrând în panică, aceştia au sunat la 112, iar scenariul a presupus că, după primirea apelului, jandarmii montani au localizat apelanţii cu ajutorul coordonatelor GPS şi au început evacuarea acestora din zona respectivă.
Primul turist, care acuza stări de vomă şi atac de panică, a fost coborât pe peretele stâncos în rapel de un salvator montan şi predat unui echipaj SMURD. Al doilea turist a fost evacuat cu ajutorul unei tiroliene instalate la 50 de metri înălţime de la sol între doi versanţi deasupra drumului. Victima a fost aşezată pe o targă şi asistată permanent de un jandarm montan, a fost lansată pe tiroliană până la mijlocul acesteia. Apoi, targa a fost coborâtă cu un dispozitiv de lansare pe coardă până la şosea, unde rănitul a fost preluat de un alt echipaj de salvatori, care l-a transportat cu o autospecială la spital.
Principalele obiective ale exerciţiului au fost dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, creşterea capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie, verificarea modului de aplicare a procedurilor operaţionale de intervenţie etc. „Reamintim faptul că jandarmii montani, pe lângă îndeplinirea misiunilor de ordine şi siguranţă publică pe trasee şi în staţiuni turistice, intervin în zona montană pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate. De menţionat că jandarmii montani sunt instruiţi de către specialişti în domeniul acordării primului ajutor din cadrul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia”, se precizează într-un comunicat primit de la Jandarmeria Argeş.