# Pacientul a agonizat 17 ore în casă, până să-l găsească salvatorii
Scriitorul Mihail Ghiţescu, fost comandor, are aproape 100 de ani şi locuieşte singur, în ciuda vârstei. În această săptămână, veteranul de război care a pilotat avioane, mânuind cu pricepere şi condeiul a dat de necaz. Vrând să înlocuiască un bec ars, a încercat o manevră necugetată şi a căzut în mijlocul camerei, fracturându-şi şoldul. Scriitorul a agonizat 17 ore în casă, fără să poată cere cuiva ajutor. Spre norocul său, câţiva prieteni, care-l sunau zilnic la telefon, s-au îngrijorat că nu le-a mai răspuns deloc la apeluri şi, gândindu-se că poate i s-a întâmplat ceva rău, s-au dus să îl verifice la domiciliu. Scriitoarea Mona Vâlceanu, profesorul Vasile Ghiţescu şi promotorul cultural Adina Perianu au intrat în locuinţa fostului comandor şi l-au găsit prăbuşit, într-o stare gravă. Tot ei au fost cei care au anunţat salvarea, pentru a-l transporta la spital pe pacientul care a suferit accidentul casnic. Acum, veteranul este internat la secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean în stare ameliorată. Lucid şi cu o minte extrem de vioaie, scriitorul de aproape 100 de ani îşi însuşeşte greşeala de a se cocoţa pe un scaun, la anii săi.
Col (r) Mihail Ghiţescu a… pornit pe o sută de ani. Format la Şcoala de ofiţeri de aviaţie Halle din Germania, pe care a absolvit-o în contextul în care România era de partea Axei, fostul comandor a trăit cel de-Al Doilea Război Mondial în două conjuncturi diferite, în care Armata română a luptat împotriva şi, ulterior, alături de Uniunea Sovietică.
Col (r) Mihail Ghiţescu a fost ofiţer de aviaţie, luptând cu Escadrila 13 recunoaştere depărtare, pe frontul de Vest, până la terminarea războiului. S-a întors în ţară cu singurul avion care a rămas întreg după lupte. La un pas de a pieri a fost nu doar pe frontul de Vest, ci şi acasă, în aprilie 1944, în timpul bombardamentelor sovietice din Bucureşti, la capătul unei permisii de câteva zile, în care venise să-şi vadă familia.
A luptat în Al Doilea Război Mondial până la 9 mai 1945, iar momentul în care România a trecut de partea Aliaţilor l-a prins tot în ţară. În lunga sa viaţă a trăit perioade de prigoană, când episodul cu studiile militare din Germania a ieşit la iveală. La un moment dat a ajuns consilier cultural la Ministerul Artelor şi Informaţiilor. Şi-a pierdut funcţia şi s-a refugiat în activitatea literară şi în cultură, în general. Continuă să scrie şi acum, la cei 99 de ani împliniţi la jumătatea lui ianuarie. „Patriarhul” culturii argeşene, profesorul, scriitorul şi veteranul de război Mihail Ghiţescu este încă o figură activă a vieţii culturale din judeţ. Îi urăm însănătoşire grabnică!