În pofida măsurilor luate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei cauzate de noul coronavirus, multe instituţii publice din judeţ au fost afectate de Covid-19.
Relaxare greşit înţeleasă
Măsurile de relaxare adoptate de decidenţi au fost greşit înţelese. Unii au crezut că pandemia a trecut, alţii, coronascepticii, cum le place să se autointituleze, nici acum nu cred în existenţa virusului, nu poartă mască de protecţie în spaţiile închise, nu respectă distanţarea şi normele de igienă personală. Toate aceste erori au dus la creşterea exponenţială a cazurilor de persoane depistate pozitiv atât în rândul populaţiei, cât şi al salariaţilor unor instituţii publice. Unde, culmea, chiar de la izbucnirea pandemiei au fost luate măsuri stricte, lucrul cu publicul a fost restricţionat, mare parte din activitate s-a desfăşurat online (telemuncă), au fost stabilite circuite separate etc. Practic, la această oră, instituţiile argeşene în care încă nu au fost depistate cazuri Covid-19 pot fi numărate pe degete.
16 instituţii publice
Aşa se face că noul coronavirus a pătruns în instituţii precum Consiliul Judeţean, Spitalul Judeţean, Poliţia şi Jandarmeria Argeş, Poliţia Mioveni, Casa de Asigurări de Sănătate, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Agenţia Finanţelor Publice, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Penitenciarul Mioveni, Complexul de Locuinţe Protejate Buzoeşti, Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilităţi Vultureşti, Centrul de Copii „Sf. Andrei” Piteşti, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu. Nici instanţele nu au fost ocolite de Covid-19 (Judecătoria Curtea de Argeş).
Agenţi economici
La fel s-a întâmplat şi în cazul unor operatori economici privaţi (Automobile Dacia, Componente Auto, Lisa Draxlmaier, Centrul de Dializă „Fresenius”). În toate instituţiile publice precizate, precum şi la societăţile comerciale au fost dispuse măsuri precum suspendarea temporată a activităţii, dezinfecţia şi dezinsecţia spaţiilor comune, realizarea de circuite separate, efectuarea de anchete epidemiologice pentru stabilirea persoanelor cu care au intrat în contact cei diagnosticaţi pozitiv, restricţionarea drastică a vizitelor, respectiv accesul publicului etc.
Semnal de alarmă
Unii dintre cei depistaţi pozitiv au intrat în izolare/carantină sau au fost internaţi în spitale din judeţ sau din ţară. Din fericire, evoluţia stării de sănătate a fost favorabilă. Unii s-au întors deja acasă, alţii încă se află pe patul de spital şi aşteaptă rezultatele testelor cu speranţa că vor fi negative. Până acum, din datele de care dispunem rezultă că doar la AJOFM, ITM, Apele Române Argeş-Vedea, Protecţia Consumatorului, Administraţia de Mediu, Direcţia Sanitar-Veterinară nu au fost înregistrate cazuri de Covid-19.
Despre majoritatea cazurilor am relatat în ediţii anterioare ale ziarului (inclusiv că la Finanţe a fost deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor), dar am revenit asupra lor cu completarea de noi date tocmai pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea responsabilizării fiecăruia dintre noi, a respectării cu stricteţe a măsurilor de protecţie individuală şi colectivă stabilite de specialişti.
2 Comentarii
Adi A.
Și la Direcția Județeană de Evidenta Populației au fost cazuri și nu au fost luate măsuri de dezinfecție riscând ca angajații din toată clădirea sa fie contaminați. Instituțiile nu prea sunt controlate nici pt purtarea mastilor de protecție în interior. Cum ne protejează pe noi autoritățile?
Moldoveau
Cum aflam daca in Leresti sunt cazuri confirmate?