Tulipa tutelară „Tulipa” – lalea. Simplă floare ridicată la rang de simbol. Prin care Piteștiul s-a făcut cunoscut. Acum, mai ieri, în urmă cu câțiva ani, alaltăieri…prin 1968 când începea povestea Simfoniei. Cuvântul de deschidere îl avea dr. ing. Ilarie Isac. Câteva minți luminate puneau la cale manifestarea. A fost pe cât de greu pe atât de frumos. Același inovator cu dragoste de natură și de oraș, a vorbit și astăzi în deschiderea festivităților prilejuite de noua ediție a „Simfoniei lalelelor”. În sala arhiplină a primăriei s-a făcut liniște deplină. Nu vorbea un om. Vorbea Istoria însăși a urbei de pe mal de Argeș. „Dacă acum e dificil de organizat Simfonia, domnilor, gândiți-vă cum a fost atunci, în contextul socio-politic din epocă, mai puțin prielnic manifestărilor cultural-spirituale!” Auditoriul a fost cucerit. Aplauze la scenă deschisă pentru „părintele” Simfoniei care nu își arogă însă toate meritele. A existat un arhitect, Pacea, a existat un primar Valeriu Nicolescu, fără de care întâia expoziție florală nu ar fi avut loc…
Binecuvântare De zeci de ani venerabilul Ilarie Isac visează la o Simfonie în aer liber. Și la o grădină botanică visează. Nimeni nu l-a luat în seamă. Nici în anii regimului comunist, nici în cei ai democrației. Până mai ieri, când primarul Cristian Gentea și-a asumat riscul unei manifestări de acest gen desfășurate sub cerul liber! Să fii la mâna lui Dumnezeu cel care face să răsară soarele și trimite ploaia la vremea ei, nu-i la îndemână. Dar Creatorul a binecuvântat acțiunea. A afirmat-o răspicat generalul M. Chelaru prezent și el la deschidere. Cu vocea-i fermă l-a felicitat pe edil și a subliniat că-n vreme ce urâtul ne înconjoară sub forma bolilor, a războiului de-aproape, a suferinței și a morții, a face o Simfonie a florilor la Pitești este o performanță. Binecuvântarea a transmis-o și arhiereul locului, IPS Calinic Argeșeanul prin reprezentantul său, arhimandritul Caliopie care, însoțit de câțiva consilieri eparhiali a vizitat expoziția.
O controversă În sala arhiplină s-a aflat și reprezentantul ambasadei Olandei, țară prin excelența a lalelei. În virtutea bunelor relații diplomatice, s-a vorbit la modul superlativ despre manifestarea de la Pitești, oraș faimos în lume datorită gingașei flori, laleaua. Discursuri frumoase, scurte și laudative în care s-a subliniat dragostea piteștenilor pentru lalele și eforturile administrației locale, în general, de ieri de azi, indiferent de numele primarilor. A vorbit ambasadorul Palestinei, a vorbit distinsa doamnă Gica Dobrin, a vorbit Robert Glință, sportivul nostru de aur. La microfon a ajuns și reprezentantul tătarilor din România, un apreciat scriitor, profesor universitar din Dobrogea. El a adus în discuție o problemă controversată. Fără a neglija pasiunea olandezilor pentru lalea, a ținut să remarce că totuși această floare, la origini ar fi de prin părțile Persiei, și chiar și turcii pot să își revendice paternitatea ei, drept dovadă multitudinea de legende turcești legate de nobila floare…
Pe cărare de basm Au urmat aplauze, strângeri de mână, schimburi de amabilități. Apoi scurta călătorie cu doua autobuze ale SC. Publitrans până la poarta imaginară a parcului Lunca Argeșului. Oficialitățile au mers agale pe alee parcurgând parcă o cărare de basm. Flori, peste tot flori. În cadrul mirific al naturii, lalelele, par mult mai colorate, mai vesele, mai impunătoare. Sunt în mediul lor, în bătaia soarelui, în adierea vântului de primăvară.
Sub dominația frumosului Oameni politici, personalității din diverse domenii de activitate, un ministru, cel al Culturii, senatori și deputați de la diverse partide, cunoscuți oameni de afaceri, cu toții s-au contopit în mulțimea oamenilor de rând. Au dispărut „barierele”, rangul nu a mai contat. Cu toții au căzut în ispita frumuseților de care erau înconjurați. Prichindei de la grădinițe, îmbrăcați în flori, elevii multor școli și licee, fiecare într-un perimetru de câțiva metri pătrați în care au așezat aranjamente florale. Lalele în stânga, în dreapta, în față și în spate, narcise, orhidee și alte minuni înmiresmate care îmbătau simțul olfactiv. Și mai presus de toate, bucuria din ochii oamenilor copleșiți de parfumul florilor și de sunetele picurate în inima lor de orchestra Filarmonicii Pitești. Câteva perechi s-au prins într-un vals. Atmosferă de autentică sărbătoare la care au fost părtași sute de oameni încă din primul ceas după ce gongul „Simfoniei lalelelor” a sunat. Alți piteșteni continuau să vină, în valuri-valuri. Dorința de a pași pe tărâmul minunat al Frumosului este irezistibilă.
Pe mal de rău Așa s-a scris istoria primei zile din cele trei în care oricine poate vizita expoziția florală. Mâine va fi concert. Smiley și Theo Rose vor face spectacol. Dar până la ora lui, piteștenii își vor umple sufletul cu lumina și bucuria pe care doar natura ne-o poate dărui. Și în cele trei zile ale „Simfoniei lalelelor”, fiecare în parte și toți laolaltă vor fi încredințați că într-adevăr, „florile sunt sărutul lui Dumnezeu dat pământului” după cum sintagma inspirată formulată de arhiepiscopul Calinic Argeșeanul. Ediția din acest an, inedită în spațiul deschis al unui parc, se anunță memorabilă iar martorii de azi vor povesti peste timp, cum „a fost odată ca niciodată o Simfonie pe malul râului Argeș, când florile zâmbeau trecătorilor, în strălucirea soarelui de prier…