Exclusiv. Povestea micului, „regele” farfuriei de 1 mai muncitoresc.
Dacă e 1 mai, e musai ca tot românul să aibă pe masă mititei. Cine ar mai putea spune, astăzi, cum s-a înrădăcinat obiceiul culinar!? Un lucru este sigur: când e sărbătoarea muncii, micii sunt la mare căutare în piețe, în măcelării, în hipermarket-uri sau în te miri ce magazin de cartier…
Prețuri piperate
Ieri, am dat un raid prin unitățile de profil, pentru a afla cu cât se mai vând mititeii. În medie, o caserolă de un kilogram cu mici din carne crudă de porc și vită costă 25-27 lei. Sortimentul din carne de oaie este mai piperat la preț și se găsește destul de greu. Este important să citiți eticheta produsului pe care-l cumpărați! Reţineți că mititeii nu trebuie să conţină altceva în afară de de carne tocată, sare, condimente şi bicarbonat de sodiu!
În restaurantele din buricul Piteștiului, micul gata preparat, servit la masă pentru a fi înfulecat cu pâine și muștar costă cel puțin 5 lei. Totuși, pe la marginea orașului, prețul este mai scăzut. Bunăoară, în localurile de la Autogara Sud, un mic perpelit pe grătar costă 3-4 lei, în funcție de carnea folosită în compoziție.
De porc, de vită, de oaie, mai mare sau mai mic, deliciul care a cucerit bucătăria autohtonă este „regele” grătarului care, la rându-i, completează decorul minivacanței de 1 mai, precum bradul, în perioada Crăciunului. În liberele legale, mititeii vor sfârâii peste cărbunii încinși, timp în care gurmandul casei – de regulă, capul familiei – își va da… aere de mare chef experimentat, luându-și în serios rolul de… bucătar priceput.
Inventat dintr-o întâmplare
Povestea micului românesc a început în urmă cu peste o sută de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton şi-a câştigat popularitatea, fiind nelipsit de pe grătarul românilor. Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare de un cârciumar. Acesta prepara cârnați și a rămas fără materia primă, adică fără mațele pe care le umplea cu carnea tocată. În această împrejurare, cârciumarului i-a venit ideea să frigă direct pe grătar un rulou din „aluatul” de cârnați, fără niciun fel de maţ. Gustul „mititelului“ l-a cucerit primul degustător, iar noul produs a devenit popular în cârciumile şi localurile bucureştene. Se mai spune că, înainte de al Doilea Război Mondial, la aproape orice colţ de stradă exista o bodegă în care se serveau mici.
Alți pasionaţi ai artei culinare cred că micul nu este un produs tradiţional românesc, ci că vine din Turcia de acum 300, 400 de ani, fiind, de fapt un kebap preparat cu numeroase condimente şi ierburi aromate.
Ce impact au asupra sănătăţii?
Potrivit nutriţioniştilor, 100 de grame de mici pot să aibă până la 350 de calorii de calorii, un mic având de regulă în jur de 80 de grame. Prin urmare, mare atenţie dacă ţineți la siluetă, deoarece la aceste calorii se adaugă şi cele din pâine sau băuturile alcoolice/carbogazoase pe care le consumi după masă! Dacă sunt făcuţi pe foc direct, mititeii devin toxici din cauza arsurilor care apar. Trebuie să vă asigurați că sunt bine pătrunşi, altfel există riscul de a vă contamina cu trichinela care duce la îmbolnăviri grave.