La prima sesiune a bacalaureatului au obținut media perfectă: Elena Hera și Ștefania Șerban, de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Pitești, Ioana Diana Urea, de la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești și Maria Popescu, de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung. Rămâne de văzut dacă numărul bacalaureaților de nota 10 va crește după consumarea etapei de contestații. Până una-alta, patru fete frumoase și deștepte formează careul de ași al școlii argeșene.
Elena
Elena Hera o să aplice la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București. „Mi-a plăcut dintotdeauna engleza și am vrut mereu sa știu cât mai multe, să o pot stăpâni pe deplin, fiind o necesitate, pentru că ne lovim de ea în fiecare zi. Am descoperit apoi germana, care m-a atras foarte mult; știu cât de importantă și de folosită a devenit. Aș vrea să rămân în țară. Sigur că sunt deschisă oricărei oportunități care se ivește, însă nu cred că m-aș putea despărți de tot ce am aici pentru o perioadă prea mare. Mi-ar plăcea să plec în timpul facultății un an prin „Erasmus”, să intru in contact cu alt mediu, cu alți oameni și cu altă cultură. În această vacanță mi-am propus să ies cât mai mult, să călătoresc, să vizitez și să profit de tot timpul liber pe care îl am acum, pentru că, după tot anul aceasta în care cu toții am fost prinși cu bacul și cu facultatea, merităm!”, a spus absolventa de la „Brătianu”.
Elena a creionat în câteva cuvinte şcoala pe timpul pandemiei: „Perioada în care orele s-au desfășurat online a fost grea pentru toți și a durat cu siguranță mai mult decât ne-am fi așteptat. Cu toate că profesorii au încercat pe cât posibil să își susțină orele în condiții normale, a fost nevoie de un efort mai mare din partea noastră, dar, cu sprijinul lor, al familiei și al prietenilor, am depășit-o cu bine. Pe elevii care vor susține, la anul, bacalaureatul îi sfătuiesc să nu lase presiunile din partea celorlalți să îi influențeze, să fie constanți în efortul pe care îl depun, fără să lase întreaga materie pe ultima săptămână. Poate părea mai greu decât este în realitate, însă nu au motive de îngrijorare dacă sunt stăpâni pe ei și pe informațiile învățate!”
Ștefania
O altă medie de zece a fost obţinută de Ștefania Șerban, absolventă, de asemenea, de la „Brătianu”; tânăra vrea să urmeze Universitatea Politehnica București (a fost pre-admisă).
Ioana Diana
Supriza ediției a venit de la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești (secția Arhitectură), giuvaierul de pe coroana mediilor perfecte fiind montat de Ioana Diana Urea. Cum era de așteptat, tânăra va urma Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” București.
Maria
Printre performere se numără și Maria Popescu, absolventă a Colegiului Național „Dinicu Golescu” Câmpulung.
Diriginta tinerei este Manuela Oncescu, profesoară de matematică și, înainte de toate, mama unor copiii superdotați, care studiază la Oxford. Este vorba despre Costin-Andrei, un geniu al informaticii (urmează să se înscrie la master), respectiv de Andreea, sora acestuia, care este cu trei ani mai mare (este în anul doi la doctorat).
Măriuca, așa cum o alintă diriginta, este o elevă cu rezultate excepționale la toate disciplinele. Bacalaureata de 10 vrea să devină doctoriță. La simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină desfășurată în urmă cu câteva săptămâni, musceleanca a obținut cea mai mare medie pe țară la stomatologie și s-a clasat la doua la medicină generală.
Printre picături – ieri a susținut un test la bioogie de câteva ore bune – Măriuca ne-a răspuns la câteva întrebări.
Autodidactă
* Cum te-a afectat perioada pandemiei, în care orele s-au ținut online?
** Inițial, mi-a plăcut foarte mult ideea de școala online. Cumva m-a ajutat foarte mult să învăț să mă organizez singură și astfel am simțit că am avut mult mai mult timp în care mă pot axa strict pe ce am nevoie pentru examenul de admitere. În general, îmi place să fiu autodidactă și din punctul acesta de vedere școala online a avut de oferit multe beneficii pentru mine. Cu toate acestea nu pot spune că nu m-a afectat învățatul de acasă. Am simțit deodată că am o responsabilitate foarte mare pentru că acum depindea doar de mine dacă voi continua sau nu să rămân motivată, iar lucrul acesta m-a stresat destul de tare. De asemenea, mi-ar fi plăcut să mă pot bucura de atmosfera de la școală alături de colegii și profesorii mei și cumva regret că nu am reușit să… experimentez complet și ultimii ani de liceu.
Motivație
* La ce facultate îți dorești să fii admis/admisă? De ce?
** Urmează să dau admiterea la Medicină, la București, la sfârșitul lunii iulie. Continui să mă pregătesc și în următoarele săptămâni pentru examen. Îmi doresc de multă vreme să urmez acest domeniu, m-am decis concret undeva prin clasa a VII-a. În general sunt pasionată de știință și de tot ce ține de corpul uman. Mereu rămân fascinată în fața complexității lumii care ne înconjoară și mă simt ca un mic… cercetător care încearcă să înțeleagă mai bine haosul din jurul lui. Cumva, ca medic, simt că aș putea schimba în bine ceva în jurul meu, iar asta e principala motivație care mă ține în… priză.
* Vrei să rămâi în țară sau să pleci în străinătate?
** Sincer, nu m-am gândit niciodată foarte serios la acest lucru. Cred că o să am destul timp în viitor să realizez ce e mai bine pentru mine. În mare, aș vrea să rămân aici, dar nu voi ezita să accept și alte oportunități dacă îmi vor ieși în cale.
Sfaturi
* Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitor bacul?
** Comparând cu pregătirea pentru admitere, simt că nu am depus extraordinar de mult efort pentru bac. Am realizat acum, după toate probele, că nu e un examen așa de greu și cu puțin efort pe parcursul anilor de liceu oricine ar putea să se descurce. Pentru cei care urmează să susțină acest examen anii viitori, i-aș sfătui să nu se streseze mai mult decât e cazul. Să își organizeze timpul cât mai bine și să fie cât mai odihniți. Se poate greși foarte ușor din cauza oboselii și știu cât de frustrant este acest lucru.
Pasiuni
* Ce pasiuni ai? Ți-ai făcut panuri de vacanță?
** Timpul liber de obicei mi-l ocup cu activități care să implice sportul, efortul fizic, deoarece mă ajută foarte mult să mă relaxez. Joc baschet. Am făcut parte din echipa liceului de baschet unde am obținut foarte multe rezultate bune și am rămas cu prietenii foarte frumoase. Merg la alergat cât de des se poate și ocazional mai bat la tobe, alături de fratele meu care cântă la chitară. În rest, îmi petrec timpul cu prietenii mei la care țin foarte mult, iar împreună încercăm să mai aducem puțină viață în orașul nostru care de multe ori pare anost. O altă pasiune de-a mea este poezia. Nu mi-am făcut planuri foarte clare de vacanță, dar sunt sigură ca voi merge de mai multe ori la mare după admitere, cu familia și cu prietenii. Vreau să ajung la cât mai multe concerte și festivaluri și să mă odihnesc așa cum trebuie. Am multe cărți pe care trebuie să le termin de citit, multe filme de vizionat și destule experiențe pe care trebuie sa le trăiesc până la capăt.