Jocul de poker se bucură de popularitate în întreaga lume, fiind practicat pe scară largă atât în mediul fizic cât și în cel online. Însă pokerul nu a fost întotdeauna jucat așa cum este astăzi, iar drumul spre popularitate a fost unul relativ lung.
De la Poque la Texas Hold’em
Originea jocului de poker este disputată la nivel mondial, mergând în urmă chiar cu 1000 de ani, până la un joc de tip domino din China antică. Alte variante spun că un strămoș al pokerului din ziua de azi este jocul persan denumit „As Nas”, care datează din secolul XVI, însă cea mai răspândită teorie este dezvoltarea din jocul „Poque”, de origine franceză.
Poque și echivalentul german, „pochen”, erau amândouă bazate pe jocul spaniol „primero” din secolul XVI, care includea împărțirea a trei cărți fiecărui jucător, un sistem de pariere și inducerea în eroare a celorlalți jucători ca parte din strategia jocului (ceea ce denumim astăzi bluf).
Jocul avea așadar o componentă matematică de bază și o strategie de joc care ținea de capacitatea jucătorilor de a interpreta și manipula jocul celorlalți participanți.
Odată ajuns în America de Nord prin coloniștii francezi, jocul s-a extins până în New Orleans și zonele adiacente. Aici a căpătat denumirea de poker și treptat, au fost adoptate trăsăturile moderne ale jocului, precum mâna de 5 cărți și utilizarea pachetului cu 52 de cărți.
Prima atestare oficială a jocului de poker datează din 1829 și îi aparține lui Joseph Crowell. Acesta a notat că jocul era practicat mult de către emigranți sau muncitori pe vase.
În 1925 a apărut versiunea Texas Hold’em, momentan cea mai populară versiune de poker jucată în lume. Acest moment a coincis cu o dezvoltare a complexității jocului, în care abilitățile și strategia jucătorului au devenit mai importante decât șansa.
Un rol important în popularizarea jocului de poker l-au avut și turneele World Series of Poker, care s-au organizat mai întâi în Las Vegas în anii ’70, iar apoi au ajuns în mai multe orașe importante din întreaga lume, fiind și televizate. Acum există și Turneul European de Poker, precum și numeroase turnee naționale și private.
Probabil cel mai mare rol în popularizarea jocului de poker l-a avut însă trecerea în mediul online. Accesibilitatea și versatilitatea poker online l-au făcut rapid să devină preferat variantelor fizice de joc, cu excepția jucătorilor profesioniști care participă (și) la turnee organizate în sistem live.
Primul turneu de poker online a avut loc în 1998, iar în anii ce au urmat, numărul jucătorilor a crescut exponențial.
Joc de noroc sau sport al minții
De-a lungul timpului, pokerul a fost considerat un joc de noroc, un joc de strategie și un sport, disputele continuând și în prezent. Având în vedere originea sa și felul în care era practicat, a fost adesea asociat cu un joc de noroc care poate provoca dependență și are un impact negativ asupra jucătorului.
În timp, această perspectivă s-a mai schimbat, fiind recunoscută importanța abilităților jucătorului și a strategiei, iar din 2018 pokerul a fost confirmat ca un sport al minții, precum șahul, prin includerea Federației Internaționale de Poker în Asociația Internațională a Sporturilor Minții (The International Mind Sport Association – IMSA).
În prezent, în definiția jocului de poker, se consideră că strategia reprezintă 80% din desfășurarea jocului, iar norocul doar 20%.
Deși nu are nicio componentă fizică, prin natura competitivă și modul de stimulare cognitivă a jucătorilor, pokerul este considerat și un sport, nu numai un joc, fiind chiar propus pentru includerea între sporturile olimpice.
Tipuri de poker
Pokerul este jucat în foarte multe variante, cea mai comună structură fiind cea cu trei categorii de jocuri cu cărți comune, jocuri de tip „stud” și jocuri de poker închis. Cea mai cunoscută categorie de jocuri de poker este cea cu cărți comune, respectiv jocuri în care o parte din cărți este vizibilă tuturor jucătorilor, iar o altă parte este proprie fiecărui jucător.
Categoria include variațiunile Texas Hold’em, Seven-Card Stud, Omaha, 2-7 Driple Draw și Poker Chinezesc, iar dintre acestea, Texas Hold’em este cel mai cunoscut și jucat tip de poker, atât în România cât și în lume.
Acesta se joacă cu cea mai bună combinație de cinci cărți, pornind de la două cărți împărțite fiecărui jucător și încă cinci cărți comune care se împart pe parcursul a trei reprize denumite „flop”, care conține trei cărți, apoi „turn” și „river”, de câte o carte.
La ora actuală cele mai mari turnee de poker se desfășoară tot în Statele Unite, în cadrul Campionatului Mondial de Poker (WSOP) de la Las Vegas ori în mediul online.
Cei mai buni jucători de poker din toate timpurile au intrat în așa numita Poker Hall of Fame, o listă a numelor și performanțelor celor mai importanți jucători de poker din lume. La ora actuală, nr. 1 mondial conform Global Poker Index este americanul Nick Pupillo, cu un câștig cumulat din poker de peste 3,4 milioane de dolari.
De la o modalitate de petrecere a timpului la un fenomen mondial, pokerul a evoluat și a reușit să se răspândească masiv în lume, devenind unul dintre cele mai populare jocuri din toate timpurile și parte dintr-o industrie înfloritoare.